Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Anna (†59) zemřela přímo na pracovišti: Dřeli jsme v otřesných podmínkách, říká kolegyně

Autor: bop - 
28. května 2017
06:36

Smrt paní Anny († 59) přímo během pracovní směny vyvolala řadu otázek a vzbudila diskusi o otřesných pracovních podmínkách firmy Leoni Slovakia v Trenčíně a dalších podobných. Množí se svědectví bývalých i současných zaměstnanců, kteří popisují otrockou práci za minimum peněz a šikanu na pracovišti. Podle paní Eriky (39) z Trenčína, bývalé zaměstnankyně společnosti Leoni Slovakia, není žádný div, že paní Anna skončila takto tragicky!

Paní Anna († 59) přišla do práce jako obvykle a nic nenasvědčovalo tomu, že by měla být její směna něčím jiná. Najednou se jí ale udělalo špatně a zkolabovala. Zastavilo se jí srdce a žena přímo na svém pracovišti zemřela.

Erika pracovala ve stejné firmě, ve které Anna vydechla naposledy. A smrt ženy přímo během pracovní směny u pásu jí nepřijde až tak překvapivá. Svěřila se o běžných pracovních podmínkách v německé společnosti na výrobu kabelových soustav pro společnost Porsche, ze kterých mrazí.

 „Takové tempo starší lidé nemohou vydržet! Někteří mladí mají problémy,“ popisují další zaměstnanci firmy se snahou upozornit na nevyhovující podmínky práce. Kolapsy jsou v této firmě prý zcela běžné! Podle mnohých je dokonce zázrak, že stejně tragicky neskončilo už více lidí.

„Práce u pásu je skutečně velmi náročná na psychiku a výdrž. Neměli jsme čas ani se napít vody, o toaletě ani nemluvím. To jsme se musely kolegyně mezi sebou podržet nebo jsme nešly vůbec,“ svěřila se Erika slovenskému serveru Pluska.sk, která v závodě pracovala před nějakým časem.

Vůbec nejhorší byla prý práce v letních vedrech. „Zpocené jsme byly už ráno v sedm. Nedá se tam ani pořádně dýchat. Jedna velká hala, práce za zavřenými okny, bez klimatizace. Doslova jsme se tam dusily,“ popisuje otřesné  podmínky paní Erika.

Sanitky sem podle současných zaměstnanců jezdí kvůli zátěži na pracovníky často. „A to záchranáři nejezdili ke každému kolapsu. Stávalo se, že některá žena omdlela nebo se jí udělalo zle. Vedoucí ji vzala ven, na místo určené pro kuřáky, a po chvilce se vrátila opět pracovat,“ říká Erika.

Děsivá zpověď však pokračuje. „Pitný režim ve vedrech? Co jsme si nepřinesly, to jsme neměly. Přestávky v létě byly minimální: ve 12 hodin nás pustili na 5 minut se vyvětrat a potom zase pracovat. A ven jsme se dostaly až tehdy, když jsme si začaly stěžovat na rozpálený vzduch,“ popisuje Erika.

Při namáhavé práci však prý zaměstnankyně neměly ani možnost dodržovat pitný režim. „U pásu nebyl čas ani se jen napít vody. Když jsme padaly z nohou a nestíhaly, mistrová ještě zrychlila pás a bezohledně na nás křičela: Muly, pracujte rychleji! Chovali se k nám jako ke kravám,“ svěřila se žena se zkušeností šokující šikany ze strany vedoucích.

Po směně byly pracovnice úplně vyřízené. „Domů jsme chodily vyčerpané, unavené, zpocené a upracované,“ vzpomíná Erika na práci, po které se jí rozhodně nestýská. „Výplatu jsem přitom i s daňovým bonusem dostala okolo 430 eur čistého! Na hodinu jsem měla 2,10 eur, později 2.20 eur (asi 11 370 Kč, pozn. red.),“ přiznala žena, že vydělané peníze za náročnou práci nebyly nijak velké.

Erika ve firmě pracovala zhruba dva roky, pak ji propustili. „Krátce před Vánoci, protože dcera onemocněla a já jsem s ní musela zůstat doma. K rozvedené matce dvou dětí to opravdu nebylo příliš korektní. Vždyť jsem odpracovala skoro každý přesčas a soboty,“ popsala žena, která na společnost nevzpomíná ani v nejmenším dobře.

VIDEO: Podívejte se, jak pražský strážník pomohl oživit muže, který zkolaboval:

hejpockej ( 11. ledna 2018 04:20 )

knize ma majetky diky tomu jak vykoristovali lidi po staleti... zabavit a knizete dat k pasu at maka.

hejpockej ( 11. ledna 2018 04:18 )

vzit vykoristovatelum majetky a vratit to zpatky lidem, tak jak to bylo driv a bude zas dobre

hejpockej ( 11. ledna 2018 04:16 )

a co s tim dela nase vlada? Kde jsou nejaky zakony na ochranu pracujicich? Lidi maji pravo na prestavky, a na praci v bezpecnem prostredi. Jak to ze provoz schvalili? Bez klimatizace, vetrani? Tohle by si v Nemecku nedovolili. Proc? Protoze tam to stani urady hlidaji, ale u nas na to kaslou. Kapitalismus jak vidite je na houvno, dobry jen pro ty nahore.. Lidi by meli jit znovu do ulic a vybojovat si svy prava... proletari vsech zemi, spojte se!! Vyhodte to chatru kapitalistickou a vratte majetek lidem!

oliiiii3 ( 28. května 2017 19:33 )

Přesně takhle to je, proto mladý nechcou pracovat , jak mile začnou dělat skončí v 65 letech, proto berou všeliakou sebranku ze zahraničí, dnešní podnik neví jak by to lidem víc znepříjemnila, dělaji se bud 20, nebo 3 směnný provoz,nevědí co je to víkendy volno, prostě makej nebom jdi, nejhorší je že je jim to uplě jedno, zda někdo zhebne nebo ne , v Německu obyčejné lidi dostávají plat 35 000, v česku jen 20 000,

pupi ( 28. května 2017 14:18 )

Jejich volba , DRŽET KROK A HUBU !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání