Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havel milost pro Kajínka skutečně řešil: Na Hrad přišel klíčový svědek, odhalila právnička

Autor: ljš, simao - 
25. května 2017
15:53

Slíbil Václav Havel Jiřímu Kajínkovi milost, jak propuštěný vězeň tvrdí, nebo ne?! Právnička Lenka Marečková, která v roce 2002 pracovala ve speciálním týmu, jenž se žádostmi o milost zabýval, vnesla do této otázky konečně jasno.

Někdejší hradní mluvčí Ladislav Špaček v rozhovoru pro Blesk.cz v úterý slíbení milosti rázně vyloučil. „Nic takového se nestalo. Nevybavuji si ani, že by při nějaké poradě nebo při nějaké příležitosti Václav Havel o Kajínkovi hovořil. Ze své praxe, ze své zkušenosti na Hradě vám mohu říct, že si nevybavuji, že by Václav Havel někdy uvažoval o milosti pro Kajínka,“ řekl.

Havlova právnička však podala svědectví, ze kterého vyplývá, že prezident udělení této milosti skutečně řešil. „Udělení milosti navrženo bylo. Není pravda, že by Václav Havel milost nestihl udělit. Návrh na udělení této milosti byl spolu s několika desítkami dalších, které provázely podobně závažné důvody, odsouván na pozdější dobu. Nakonec se Václav Havel rozhodl nechat tyto návrhy svému nástupci. Nedostávalo se mu sil. Byl v tu dobu nesmírně unavený a neměl sílu čelit mediálním výpadům,“ vysvětlila v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil.  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Se Špačkem se však shoduje v tom, že Kajínek neříkal pravdu, když po svém propuštění prohlásil, že mu Havel milost slíbil. „Pokud vím, Václav Havel se s panem Kajínkem nikdy nesešel. Mohu vyloučit, že by mu udělení milosti sliboval,“ řekla. Naznačila ale, jak mohl na doživotí odsouzený vrah ke svému přesvědčení dojít. „Návrh na udělení této milosti připravovala doktorka Jana Chalupová, dnes již bohužel po smrti. S panem Kajínkem se i setkala. Věřím, že mu mohla říct, že ona sama udělení milosti doporučí, ale rozhodně nikoli, že ji pan prezident udělí. To jsme nevěděly – zpravidla do poslední minuty,“ uvedla.

Marečková také objasnila, jaké skutečnosti tým Havlových právníků k doporučení udělit Kajínkovi milost vedly. Na Hrad totiž prý přišel jeden z hlavních svědků. Šlo o Alexandra Hegedüse, který měl v případu figurovat jako prostředník mezi objednavatelem vražd a nájemným vrahem. „Uvedl, že k výpovědi, na jejímž základě byl Jiří Kajínek odsouzen, byl donucen policií. Uvedl také, proč ta původní výpověď ani nemohla být pravdivá,“ vysvětlila.

Video  První slova Kajínka na svobodě: Radši umřu na svobodě, než ve vězení.  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

11karel11 ( 27. května 2017 02:13 )

Případ Kajínek? To je spiknutí neschopných, podplacených lidí, kteří neměli vůli, odvahu a ani touhu nesmyslně vedený soudní proces a neobjektivně vedené policejní vyšetřování obnovit. Protože se báli, že by se všichni ti plzeňští mafiáni - ať už z policejní nebo justiční strany – odhalili. Proces byl zmanipulovaný.

Hidden-object ( 26. května 2017 08:20 )

NAPROSTY SOUHLAS!!!!!!I VRAZI SE POUŠTÍ PO 20 LETECH!!!

salto ( 26. května 2017 07:44 )

Ano, je to takový překladatelský oříšek

blesk_z_cisteho_nebe ( 26. května 2017 01:55 )

I kdyby to udělal, tak za smrt cigoše a pochybného stbáckého podnikatele je těch odsezených 23 let až dost. Havlovi byl Kajínek ukradený, ten měl plné ruce práce udělování milostí svým dizidentským kamarádíčkům.

honza54.. ( 25. května 2017 21:02 )

vysloužilá šla.p.ka Magda psala na facebooku, že ji to Kajínek chce dělat pořád jen do pr.d.e.le, že je tak zvyklý z basy a jiné to už nebude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání