Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záhadná smrt vězně na Pankráci: Co psal v posledním dopise snoubence?

Autor: Michaela Kalkusová - 
8. ledna 2017
05:00

Na povrch vyplouvají další informace o tom, proč Miroslav H. (†30) zemřel ve věznici na Pankráci. Co se podle zjištění advokáta rodiny ve vězení odehrálo? Kdy přišli na to, že mu zřejmě podali metadon, který měl dostat jiný vězeň? A co psal Miroslav v posledním dopise před smrtí?

Snoubenka Veronika H. (25) Blesku prozradila, že advokát pozůstalých rodinu informoval o tom, že se na chybu ve vězení hned přišlo. Co se tam tedy stalo?

Vězeňská stráž ho zřejmě zaměnila za jiného vězně s podobným jménem a přivedla k aplikaci metadonu. Miroslav látku vypil. Dozorci pravděpodobně okamžitě zjistili, že lék měl dostat jiný vězeň.

Není ale jasné, jak rychle se mu dostalo pomoci, mluví se i o tom, že byl nejdříve poslán, aby se z drogového opojení vyspal! „Miroslavovi, který drogy nebral, se začalo během dne dělat špatně. Byl dýchavičný a bledý,“ dodává snoubenka.

Když podle ní dorazil lékař, bylo už na záchranu pozdě… Muž pak 25. prosince zemřel. „Musí existovat spravedlnost, podám na věznici trestní oznámení,“ řekla včera Blesku Mirkova snoubenka.

Úřady podle ní navíc pozůstalým nejprve sdělily, že se předávkoval prášky. Ti jejich verzi ale příliš nevěřili. „Metadonové verzi už věřím. Odpovídá to tomu, co mi o poměrech ve věznici Mirek psal před smrtí,“ dodala Veronika.

Blesk sdělil mluvčí Vězeňské služby tyto i další závažné informace, kdy některé zdroje uvádějí dokonce i možné fyzické násilí na Miroslavu H.

„To jsou spekulace. Mohu pouze potvrdit, že k úmrtí vězně došlo. Dokud je případ v šetření, nebudeme k němu podávat žádné konkrétní informace,“ řekla včera Petra Kučerová.

Psal o zdravotních potížích

Návštěva jednou za měsíc, telefonát každý večer a dopisy. To byl veškerý kontakt, který Veronika se svým snoubencem ve věznici měla. Poslední dopis jí přišel 27. prosince.

Už po jeho smrti. Kromě vyznání lásky Miroslav také psal o svých zdravotních problémech, péči lékařů i přístupu dozorců. „Říkal, že když chtěl jít k lékaři a do oběda se nedostal na řadu, už ho tam znovu nepustili,“ zlobí se Veronika.

Co se stalo?

Miroslav H. měl také zdravotní problémy, stěžoval si na bílé skvrny na kůži a »mlhu před očima«. Metadon vypil údajně na příkaz. Je to lék, který se používá pro léčení závislosti na opiátech.

Má podobné účinky, proto když je podán nesprávně, může způsobit i smrt. Případ vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, a dokud jej neuzavře, neposkytuje k němu policie žádné informace.

henryj ( 9. ledna 2017 04:12 )

Nic ve zlém TY "pse",ale měl by sis to tam zkusit ohone,já tam byl za pár facek,když jsem se bránil,a to bylo jiné,než v dnešní době.VOLE.Je vidět podle Tvé reakce na článek,že jsi ještě pěkný perocuc.

nemocna ( 9. ledna 2017 02:36 )

jo co kdo dostane do ruky nebo kalíšku musí před dozorcem okamžitě spolknout a bez řečí jinak běda...

nemocna ( 9. ledna 2017 02:32 )

to bys tomu dal vždyt jsou tam i za prkotiny nebo nevinně, je fakt že dnes vězení není vězení trest za spáchané kriminální činy, v dnešní době je to spíš hotel a pro některé schválně zimní pobyt v teple než na ulici v mrazu a bez teplého jídla ke všemu 3x denně, pobyt ve vězení by se měl zpřísnit! a né co je trestem dělat jim různé výhody a tam kde má člověk právo na lékařskou pomoc to je tak přísné že se nedivím že dochází k úmrtí, tento přišel o život úplně zbytečně mělo by se to vyšetřit a bachař co mu to dal trestán za vraždu ne to zase ututlat že se někdo spletl, každý člověk i vězen má právo na lékařskou pomoc a to okamžitě!!! lékařská služba tam je stále, ne se nahlásit a čekat i několik dní!!! v nemoci, bolestech!, horečce! bez pomoci, je to hyenismus

londynskypes ( 8. ledna 2017 17:36 )

měli by to vypit všichni co jsou v base a byl by klid

montevideo ( 8. ledna 2017 15:09 )

No jo, ale české kriminály by měly být k přežití. Kdyby to bylo někde v Asii nebo v rovníkové Africe, tam bych se nedivila, že běžný člověk 14 měsíců nepřežije.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání