Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klárce (2) zachraňoval život i Jágr: Dárce se našel, ale transplantace se nekonala

Autor: aba - 
7. ledna 2017
05:00

Když před rokem a půl lékaři tehdy šestiměsíční Klárce diagnostikovali vzácnou formu poruchy autoimunity, rozhodl se její tatínek Petr Stangler (42) udělat všechno pro to, aby pro svou dceru našel dárce kostní dřeně. Na Facebooku sdílel výzvu, aby se lidé přidali do registru dárců. Jeho prosbu tehdy sdílel i Jaromír Jágr a dalších více než 130 tisíc lidí. Dárce se našel, ale Klárka transplantaci nepodstoupila. 

Klárka vlastně přesnou diagnózu nemá, lékaři se jinde po světě s touto formou nemoci prozatím nesetkali. Trpí ale chorobou, která způsobuje poruchu krvetvorby, v podstatě tělo samo sobě ničí všechny tři krevní složky – krevní destičky, bílé i červené krvinky. Když lékaři rodičům diagnózu oznámili, celý svět se jim obrátil vzhůru nohama. V době, kdy se na nemoc přišlo, tedy když bylo Klárce šest měsíců, jí i sebemenší náraz mohl způsobit vnitřní krvácení.

Ihned začali hledat vhodného dárce kostní dřeně. Petr Stangler sdílel prosbu o darování prostřednictvím sociální sítě Facebook, která se dočkala ohromného ohlasu veřejnosti i poté, co ji na svém oficiálním profilu sdílel Jaromír Jágr. „Hokejová rodino, jeden tatínek požádal o pomoc. Je nás tu přes 600 tisíc Čechů, tak věřím, že se někdo najde. Děkuji,“ napsal nejlepší český hokejista všech dob k fotce Klárky s ovázanou hlavičkou napojenou na hadičky. Tisíce lidí chtěly Klárce nějak pomoci.

Ačkoli měla prosba takový ohlas, nejvhodnějším dárcem pro Klárku byl nakonec jeden z jejích starších bratrů. K transplantaci samotné ale nikdy nedošlo.Zlomové bylo, že naše lékařka asi před rokem objevila lék, který Klárce pomáhá korigovat její autoimunitu. Do celého případu se zapojila spousta lékařů po světě, které naše obětavá paní doktorka oslovila pro konzultaci. Poté, co lék začal pomáhat, jsme se s lékařkou shodli, že transplantaci, která vyžaduje několik obtížných kroků, včetně chemoterapie, zatím odložíme,“ vysvětluje Klárky tatínek.

Teď Klárka užívá lék, který udržuje její autoimunitu v bezpečných mezích, a přísná opatření, která v rodině panovala kvůli Klárčině nemoci, se začínají na radu lékařů postupně uvolňovat, aby měla Klárka šanci správně aktivovat svojí přirozenou imunitu. „Od počátku věříme, že se Klárka plně uzdraví, současná ambice je postupně snižovat dávku léku. Časový horizont je v současnosti těžké říci, prostě pokračujeme až do plného uzdravení,“ dodává pan Stangler s nadějí. 

pajato73 ( 9. ledna 2017 08:15 )

je videt, jak jste informovana.... registrace je jen na vyter sliny na vaticce. Kostni dren se dava az kdyz prijdete v uvahu jako darce, po mnoha testech.

londynskypes ( 9. ledna 2017 07:36 )

blablabla...

marlen52 ( 7. ledna 2017 15:30 )

nějak jsem nenašla v článku jestli Jagr taky daroval kostní dřeň

londynskypes ( 7. ledna 2017 13:46 )

a je to snad zlocin ze je to na krimi

londynskypes ( 7. ledna 2017 13:17 )

a proc je to na krimi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání