„Z toho dne, tedy 28. června 2016, si toho moc nepamatuji. Vše mám jako v mlze. Pamatuji si jen na lékaře Arpáda Kerekese, který nám dal naději, že se z toho Míša jednou dostane,“ řekla matka chlapce.

Další podpora nedala na sebe dlouho čekat. Škola se nabídla, že uspořádá pro Michala sběr papíru. „Vysvětlila jsem jim, že léčbu plně hradí zdravotní pojišťovna. Problémem je spíš krev, kterou Michal potřebuje. Té je pořád nedostatek,“ vysvětlila Stanislava Bílková.

Reakce školy? Učitelé, ale i další obyvatelé obce se domluvili, že ji budou darovat v Brně. Na transfuzní stanici se jich vypravil celý autobus. Ředitel základní školy Michal Rilák proto v ten den vyhlásil ředitelské volno.

„Míšu to velmi dojalo a všem poděkoval. Jednou by chtěl být muzikantem a ti mají vyhrávat. Věříme proto, že i on svůj boj vyhraje,“ doplnila máma.

Otec Michala Zbyněk Bílek (39), trumpetista Moravanky Jana Slabáka, po zprávě o nemoci syna odřekl hodně vystoupení. Skladbu Píseň o smrti z filmu Tenkrát na Západě hraje od té doby snad ještě víc procítěně než předtím. Obdivuji ho, jaký je profesionál. Já bych to asi pro slzy v očích nedokázala,“ přiznala jeho manželka.

Krátce před koncem roku zahrála Moravanka Jana Slabáka v přeplněné sokolovně Velkých Pavlovic. Do sálu s kapacitou 300 míst přišlo 350 návštěvníků.

Fotogalerie
13 fotografií

Moravanka Jana Slabáka totiž chtěla rodinu potěšit a uspořádala pro ni benefiční koncert. Ten před rodinou do poslední chvíle dokázala utajit. Výtěžek přesahující částku 76 tisíc korun Bílkovi ihned předali lékaři Arpádu Kerekesovi Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno.

„Obnos použijme na modernizaci technologického zázemí, včetně zázemí pro rodiče pacientů, vzdělávání zdravotníků a výzkum nádorových onemocnění dětského věku. Onkologická léčba je plně hrazena zdravotní pojišťovnou, prostředky na pomůcky se ale shání dost špatně,“ přiznal Kerekes.

Krátce před Vánocemi dostal Michal od svých spolužáků z druhé třídy obrovský balík dárků. „Od každého dostal něco. Někdo ho koupil, jiný ho vyrobil. Míšu to velmi pozitivně nabijí,“ dodala Bílková.

Velkou podporu chlapci poslal i bývalý kapelník Mistříňanky Antonín Pavluš. „Taky jsem měl před deseti lety stejný problém a podívej, jaký je ze mne chlap,“ povzbudil chlapce a daroval mu obrázek s Pannou Marií Žarošskou. „Celou tu dobu mi pomáhala, tak věřím, že pomůže i tobě,“ vysvětlil dar Pavluš.

Fotogalerie
13 fotografií