Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Kambodži zatkli Češku Lenku (26): Hrozí jí pět let v drsném vězení

Autor: ČTK ljš - 
28. prosince 2016
07:07

Kambodžská policie v úterý zadržela pět cizinců, které obvinila, že v zemi vyráběli drogy. Mezi zadrženými je údajně i šestadvacetiletá česká občanka Lenka V. K činu se podle ministerstva zahraničí přiznala, je ve vazbě a hrozí jí dva až pět let vězení.

Podle informací serveru The Khmer Times byla zadržená skupina převezena do věznice v provincii Preahseihanu. Zadrženým je od 26 do 52 let a vedle Češky jde o občany Ukrajiny, Finska, Ruska a Spojených států. 

Policie o víkendu v provinční metropoli Sihanoukvillu podnikla razii ve dvou domech, které patřily jednomu ze zadržených, a našla v nich vybavení na výrobu drog.

Zabaveno bylo více než 400 pilulek, různé barevné práškové směsi, jež mohou být narkotiky, váha na drogy, tři velké sáčky bílého prášku a další látky. Podle vyšetřovatelů skupina vyráběla především extázi, ale zapojená byla i do produkce dalších syntetických drog.

"Jsou podezřelí z výroby a distribuce drogy vlastně na bázi MDMA, což by mělo odpovídat extázi. Datum soudu prozatím není stanoveno, vyšetřování může trvat několik měsíců," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Černínský palác má informace z českého velvyslanectví v Bangkoku, které případ řeší ve spolupráci se zastupitelským úřadem v hlavním městě Kambodži Phnompenhu. "Jsme také v kontaktu s rodinou zadržené," dodala mluvčí.

Za delikty spojené s návykovými látkami přitom v Kambodži podobně jako v dalších asijských zemích hrozí vysoké tresty. Podle ministerstva zahraničí Lence V. hrozí až pět let v drsném kambodžském vězení.

List The Cambodia Daily napsal, že v sobotu odpoledne byla v Sihanoukvillu zadržena nejprve trojice - sedmadvacetiletý Ukrajinec Volodymyr, o rok starší Finka Hannah S. a šestadvacetiletá Češka Lenka V.. Zatčeni byli před restaurací, kde manipulovali s drogami. Asi o hodinu později pak policisté prohledali bungalov, kde našli další drogy a zařízení k jejich výrobě.

Ukrajinec při výslechu uvedl, že toto zařízení patří dvaapadesátiletému Američanovi Michailu G., který byl pak zatčen spolu se svou ruskou přítelkyní. Američan, který se narodil v Bělorusku, přiznal, že se zabýval výrobou i distribucí drog.

Policie se o jeho aktivity zajímala už několik dní na základě udání místního muže, od nějž si Američan chatku pronajal. Bydlel ale na jiném místě a podezření majitele bungalovu vzbudil tím, že přicházel jenom zřídka a zdržel se vždy pouze pět šest hodin.

Policie našla 900 tablet extáze a prášek, který byl používán k výrobě dávek. Tablety se podle The Cambodia Daily prodávaly po 20 dolarech (517 Kč) a celé množství zabavených omamných látek mohlo skupině vynést 18.000 dolarů.

Američan přiznal, že si suroviny obstarával z Číny. Hrozí mu obvinění z výroby drog. Ukrajinec a Češka jsou podle The Cambodia Daily zadrženi za prodej drog, Finka a Ruska za konzumaci návykových látek.

Server Cambodia Expats uvedl, že v Kambodži platí přísné protidrogové zákony a že v případě usvědčení může lidem hrozit i dvacetiletý trest.

Máte jakékoli informace o zadržené Češce? Napište nám na tip@blesk.cz.

montevideo ( 28. prosince 2016 20:01 )

Ožralá jako prase, jako obvykle . Ganzanie, ganzanie, ty na ten chlast dojedeš .

BobsTlaskac ( 28. prosince 2016 16:25 )

jakypak nestastny lidi? Znam spoustu lidi co fetujou sou stastny a normalne makaj a dari se jim. Znam taky par lidi ktery at fetujou nebo nefetujou tak zijou jako socky. Vis co, to mas jako se vsim - cigara, chlast, kdyz tomu propadnes tak ses v pici. Kdyz to uzivas tak nejak rekreacne tak pohoda.

montevideo ( 28. prosince 2016 15:22 )

Zbytečné. 5 let v kambodžské base nepřežije.

montevideo ( 28. prosince 2016 14:51 )

Pěkná partička. Tetování, piercing, typičtí feťáci.

nezadat1 ( 28. prosince 2016 14:34 )

Že mně to nepřekvapuje,celý ODS je odpad.Taky jsem první roky byl blb,když jsem je volil,ale po druhých volbách jsem se uzdravil a tobě přeji ,aby se ti to taky podařilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání