Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrahové, násilníci i lupiči si mění jména! Psycholožka vysvětlila, proč to dělají

Autor: kon, mdv, mor - 
31. prosince 2016
05:30

Dohnala je spravedlnost a jejich jméno je spojeno s kriminálním činem. Jenže vězni v Česku nyní mají jednoduchý fígl, jak své »poskvrněné« jméno očistit. Jednoduše se za tisícovku přejmenují. Vše se dá zařídit i z kriminálu.

Zatímco o drobných zlodějíčcích se to veřejnost většinou nedozví, »velké ryby« mají smůlu. Například na 23 let odsouzený dvojnásobný vrah Ladislav Winkelbauer se nyní venku jmenuje Ladislav Novák.

Jiné jméno má i vrah z nedávné minulosti Michal Kisiov, který s kamarády brutálně zabil Petru (†15) z Jihlavy. Ve vězení nyní vystupuje jako Ambrosius Pokorný.

Důvod je prý obvykle ten, aby se za vězni netáhla jejich minulost. „Kdyby to bylo na mně, tak bych na změnu jména vyžadovala čistý trestní rejstřík. Mám i osobní zkušenost, kdy jsem se stala obětí takového podvodníka. Kdyby měl své jméno, byla bych jistě ostražitější,“ řekla Blesku psycholožka Radana Štěpánková a doplnila, že vězni často mění jméno právě proto, aby nebyla dohledatelná jejich minulost.

Vězni si někdy vybírají nové jméno i podle filmových postav. Tak jako třeba známý bezdomovec Robert Rakaš, jenž si v kriminále změnil jméno na Rocky Balboa. „Ta postava mu je nejspíše sympatická. S novým jménem má pocit, že je silný a statečný. Vězeň si novým jménem snaží přivlastnit některé psychologické charakteristiky této filmové postavy,“ myslí si psycholožka.

Podle mluvčí věznice v Jiřicích na Nymbursku, kde si odpykává trest na sedm set vězňů, není taková změna velký problém. „I kvůli jiným záležitostem k nám pravidelně chodí matrikářka. Takže i tohle jde zařídit. Je nutné ale podat žádost přes sociální pracovnici. Poplatek za změnu lze vězňům strhnout z jejich konta,“ vysvětlila Hana Prokopová, podle které může být důvodem právě začátek nového života.

„Pokud je někdo recidivista a jeho jméno je známé, chce, aby byl takzvaně čistý,“ říká mluvčí. Takže stačí zaplatit standardní poplatek 1000 Kč na úřadu a nikdo se nic bez náhledu do rejstříku trestů nejspíš nedoví…

Vražda manželky Jonáka: Změna jména nepomohla

Za naplánování vraždy manželky majitele Discolandu Sylvie Ivana Jonáka(†59) dostal Josef Brabec (43) 15 let. Soud ho označil za hlavního aktéra a v roce 1997 byl odsouzen na 15 let do vězení. Po podmínečném propuštění v roce 2006 plánoval nový začátek bez kriminální minulosti a změnil si jméno na Alexe Abadona.

Jeho předsevzetí vzalo za své ve stejném roce, kdy v centru Brna přepadl s dalšími komplici podnikatele Jaromíra Smrčka (55), ukradli mu údajně tašku s hotovostí. „Abadon, respektive Brabec okradenému ještě samopalem surově prostřelil levé koleno,“ konstatoval tehdy soudce a poslal ho do vězení na 10 let.

Bezdomovec Rocky Balboa: Nové jméno a návrat za mříže

I když si pražský bezdomovec změnil jméno, k lepšímu životu mu to nepomohlo. Původním jménem Robert Rakaš se už 10 let jmenuje podle filmové postavy – Rocky Balboa, jehož ztvárnil svalovec Sylvester Stallone (70). V roce 2013 byl odsouzen na 2 roky za napadení jiného bezdomovce. Po posledním propuštění však stále dělal neplechu.

Oblíbil si kostel Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. Od propuštění tam byl téměř každý den a žebral hlavně od turistů peníze. Mnohem horší bylo, když rušil mše vykřikováním a ještě vyhrožoval duchovním, že je podřeže a vykuchá.

Do svatostánku museli co chvíli jezdit policisté. Balboa byl nakonec odsouzen za nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. Pod jakým jménem asi vyleze z kriminálu příště?

Propuštěný vrah vymlátil bar

Někoho vězení prostě nenapraví. Nepoučitelný násilník a vrah David Esperanza (41) zase skončil v poutech. V Sušici vymlátil celý bar. Recidivista přitom za katrem strávil 20 let. V roce 1998 zabil v Sušici nožem o dva roky staršího muže. V base byl za to zavřený 11,5 roku. Pobyt si ale prodloužil ještě o trest za šikanu spoluvězňů a napadení dalších pěti lidí, když byl krátce venku.

Esperanza, původním jménem Janeček, byl propuštěn letos na podzim po 38 měsících za napadání lidí. Svou svobodu na Boží hod opět oslavil po svém. Opil se v jednom z barů a pak už jen lítaly třísky.

„Napadal hosty, obsluhu a demoloval zařízení podniku,“ říká policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Agresivní recidivista tak opět putoval za mříže.

sores ( 31. prosince 2016 15:55 )

Ty s.vi.ně bestiální vraždící nemají mít už žádnou šanci. Proč měnit jméno, ať se chovají lidsky a ne zločinecky a nemusí si měnit jméno. Každý by to měl mít vepsáno v občance kdo už seděl. Aby si člověk před ním dal bacha.Hlavně vrazi, žádnou ohleduplnost s nimi

Hunt ( 31. prosince 2016 10:31 )

To máš teda kliku,posrraný allahu!!

taktone ( 31. prosince 2016 09:10 )

jsme v ČR asi blázni, vězni mají více pravomocí než slušný člověk? Každému vrahovi bych na čelo vytetovala "Pozor vrah!" a pak je jedno jak se jmenuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání