Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Taxivraždy u soudu: Zabiják Jonákovy manželky zaútočil v soudní síni

23. listopadu 2016
05:00

Čtyřiatřicetiletý Alexandr Abadon, vlastním jménem Josef Vrabec, v úterý po ránu svědčil v kauze taxivrah jako spoluvězeň obžalovaného Davida V. Abadon sám má s vězením bohaté zkušenosti – už v roce 1997 byl totiž odsouzen v kauze vraždy manželky Ivana Jonáka na patnáct let vězení.

7. dubna 1994 došlo v Praze 10 – Petrovicících k vraždě Ludviky Jonákové, manželky majitele pražského Discolandu Sylvia Ivana Jonáka.  Tehdy jednadvacetiletý Josef Vrabec pracoval v Discolandu jako vyhazovač, než se nechal najmout Jonákem k vraždě jeho manželky. V roce 1997 ho soud po projednání případu poslal za organizaci celé akce na patnáct let do vězení.

Trest si odpykával ve věznici ve Vinařicích, odkud v roce 2002 „uprchl“, když se jednoho dne nevrátil z povolené vycházky. O dva dny později se však dobrovolně vrátil a svůj útěk vysvětlil obavou o svůj život, když obdržel telefonickou výhrůžku, že ho chce Jonák odstranit.


 
8:41
23. 11. 2016

Dobré ráno, vážení čtenáři. Vítáme vás u online přenosu ze soudu s Davidem V., který čelí obžalobě ze tří vražd pražských taxikářů.

 
8:45
23. 11. 2016

Před soudní síní je dnes pusto a prázdno. Veřejnost z prvního dne se nevrátila, už včera byla jednací síň poloprázdná, v pondělí přitom zůstala polovina lidí z veřejnosti na chodbě - do místnosti se totiž nevešli.

 
8:50
23. 11. 2016

U soudu dnes zazní další svědecké výpovědi, přijít by měli i znalci a dva policisté, kteří osudného 11. 4. po půlnoci kontrolovali obžalovaného Davida V.

 
9:07
23. 11. 2016

Státní zástupce i obhájci přišli s mírným zpožděním. Zapisovatelka již dvakrát volala svědka, který ještě nedorazil.

 
9:25
23. 11. 2016

U soudu se stále čeká na zahájení - zpoždění už je bezmála půl hodiny.

 
9:32
23. 11. 2016

Soudní líčení konečně začíná. David V. má na sobě opět totéž oblečení jako včera. Z obhájců dorazil pouze Michal Stupka.

 
9:42
23. 11. 2016

Před soud předstupuje svědek Jan D., policista který kontroloval osudného dne obžalovaného.

Soudkyně: Zajímá nás, jestli si vzpomínáte na večerní výjezd na základě volání bezpečnostní agentury.

Svědek: Byli jsme voláni na základě narušení objektu, už tam byla výjezdní skupina jejich ochranky.

Soudkyně: Poznal byste toho muže dnes?

Svědek kroutí hlavou.

Soudkyně: Bylo tam narušeno pohybové čidlo, nepotvrdilo se, že by došlo k vloupání do objektu (asi jako budovy).

Svědek: Ukázalo se, že ta osoba není v pátrání.

Soudkyně: Jak ta lustrace proběhla?

Svědek: To si nevybavuji.

Soudkyně: Proč tam šel?

Svědek: Údajně šel kolem toho areálu a spadl mu tam kamínek od zapalovače.

Soudkyně: Jaké tam bylo světlo?

Svědek: Prosvěcovali jsem to baterkami, nebyla tam lampa.

Soudkyně: Byly tam nějaké věci kolem popelnic?

Svědek: On si odtud chtěl odnést nějakou lampičku, byla v popelnici, údajně přelezl ten třímetrový plot

Soudkyně: Dalo se to obejít?

Svědek: Ano, z druhé strany byla vjezdová brána, která byla nižší.

Kompletní online

Vrabec byl z věznice podmínečně propuštěn v únoru 2005, kdy si také změnil jméno a začal si říkat Alexandr Abadon. Snaha o nový život mu ale nevydržela dlouho a už v dubnu s komplici přepadl a brutálně postřelil předem vytipovaného muže, který nesl hotovost do banky. Policie všechny pachatele dopadla o měsíc později v Praze a Abadon byl v říjnu 2006 odsouzen k nejvyššímu možnému trestu – deset a půl roku vězení s ohledem na další tehdy probíhající soudní řízení kvůli přepadení pobočky McDonald’s v Praze.

Abadon v úterý vypovídal v případu taxivraha Davida V., který byl jeho spoluvězeň. Ve svém svědectví uvedl, že se s obžalovaným bavil o jeho zkušenostech se střelbou i o konkrétní střelné zbrani, o které mu měl údajně David V. říct, že je ukrytá na jeho chalupě ve dřevě.

Abadon dále uvedl, že na obžalovaném ihned poznal, že je drogově závislý, ale že s ním v cele nikdy neměl problém a nechtěl by mu během přelíčení nijak škodit.

Změnu svojí původní výpovědi, kdy tvrdil, že mu David V. nikdy o žádné zbrani neříkal, odůvodnil slovy: „Ne, to chci říct znovu, že jsem ti nepřišel tady nijak škodit, sám víš, že jsem ti říkal na tý cimře, ať s tím něco děláš, a ty jsi na to kašlal. Ale neohrozím sebe sama a já lidi vytěsňuju, abych se z toho nezbláznil, ale když o něco jde, tak si to pamatuju.“

Další podrobnosti ke kauze TAXIVRAH čtěte zde>>

Jak Vrabce alias Abadona změnila léta ve vězení, se podívejte v galerii.

montevideo ( 23. listopadu 2016 19:03 )

Co to ten Blesk zase mele? Pokud je ten člověk čtyřiatřicetiletý, tak mu v roce 1997 bylo 15 a ne 21 !

kabaret ( 23. listopadu 2016 14:27 )

Pokud se pamatuji, tak Jonák se k tomu, že by si najal vraha na manželku, nikdy nepřiznal! Pamatuji si jeho prohlášení: přece bych nenechal zabít svým dětem mámu... Pravděpodobně to na Ivana tenkrát pěkně "ušili" a vrah jeho manželky měl pak snížený trest za vzornou spolupráci s justiční mafií... odhalit skutečné organizátory toho mordu nebyl zájem...podobně jako u Kajínka!

amej ( 23. listopadu 2016 12:32 )

A jak vůbec mohou dovolit někomu, kdo spáchal vraždu si měnit jméno??? Takový člověk by měl být zdaleka viditelný a všichni by měli vědět, co v něm je. On si změní jméno a je po papírech zase neidentifikovatelný.

clarabella ( 23. listopadu 2016 12:00 )

Nemuzu si pomoct, ale vubec mi nepřipadá, ze je ten Vrabec z procesu v roce 2006 ten stejnej jako Abadon letosm neni di podobnej vůbec v nicem. Nesedi za neho nekdo jinej? Vždyť uz to obočí, oči. Podoba veskera žádná.

zednik ( 23. listopadu 2016 10:00 )

Vrah co dostal 15 let, má ve vězení vycházky ze kterých se řádně nevrátí, je propuštěn po 8 letech a za dva měsíce jde zabít dalšího... Na takových svědcích stojí naše soudnictví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání