Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Domácí porod se změnil v noční můru: Matka dítě po resuscitaci odmítla převézt do nemocnice

Domácí porod se změnil v noční můru: Matka dítě po resuscitaci odmítla převézt do nemocnice
Domácí porod se změnil v noční můru: Matka dítě po resuscitaci odmítla převézt do nemocnice  (Autor: archiv Blesku, Facebook)
Autor: dce - 
16. listopadu 2016
20:29

Domácí porody jsou téma, které se v současné době probírá na každém rohu. Řešil je dokonce i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Matek, které chtějí rodit v domácím prostředí, totiž přibývá, jenže bez lékařské pomoci mohou při komplikacích ohrozit život svůj i svého potomka. Podobný případ se stal v pondělí, kdy lékaři museli novorozence dokonce resuscitovat. Matka ho ale odmítla nechat odvézt do nemocnice.

Bylo pondělí krátce před devátou večerní, když záchranáři ve Středočeském kraji obdrželi telefonát s žádostí o pomoc od probíhajícího porodu. Volající uvedla, že neslyší srdeční ozvy dítěte. Po příjezdu posádky na místo se ukázalo, že se jedná o plánovaný domácí porod, u kterého byla přítomna porodní asistentka/dula,“ uvedl jeden ze záchranářů Jiří Knor.

Matka za asistence lékařů rychle porodila, ale dítě nedýchalo.Během dvaceti minut vypjatého úsilí záchranářů se všemi dostupnými prostředky byly vyhlídky miminka nejisté. Teprve poté se jeho stav postupně stabilizoval,“ vyprávěl Knor.

Rozhodnutí matky je však šokující. I přes opakované poučení o rizicích se matka rozhodla odmítnout transport sebe i dítěte do zdravotnického zařízení a podepsala negativní reverz s odmítnutím transportu do nemocnice,“ dodal k případu lékař.

Komplikace u porodu mohou nastat kdykoliv – těhotenství bez jediného problému se při porodu může otočit v noční můru i pro lékaře. V takovém případě je pak domácí porod neuvěřitelně riskantní.

Přáli bychom všem maminkám, aby mohly rodit bez komplikací a v prostředí, které si vyberou, a aby vše dopadlo dobře. Než se však rozhodnou pro domácí porod, žádáme je, aby zvážily možnost život ohrožujících komplikací, které nikdy nelze u porodu předem vyloučit,“ doplnil Knor.

sakajeva ( 17. listopadu 2016 13:24 )

Krava

panda82 ( 17. listopadu 2016 10:31 )

Nechat výjezd záchranářů zaplatit, a když chtěla rodit doma, byla na to připavená, hygienA a další, bude to dítě zdravé nebo to svede na zdravotníky, hrozná představa žít ve strachu

majojo ( 17. listopadu 2016 09:10 )

Před sto lety rodily v porodnicích socky, svobodné matky a prostitutky, taková tam byla hygienická úroveň a lékařská péče. Nicméně, té alternativní slepici bych přála (ne tomu dítěti) nějakou pěknou komplikaci, aby zjistila, ws čím si zahrává.

Johny13 ( 17. listopadu 2016 07:30 )

 ať si doma rodí když chtějí, ale případné komplikace nebo výjezd lékaře musí zaplatit že své kapsy.

topl ( 17. listopadu 2016 07:26 )

Dítě bych odvezl a vůbec bych se s ní nebavil , KÁČA PITOMÁ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání