Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Pavlína je v letadle do Česka: Ostatky Ondřeje zůstaly na Zélandu

Autor: ČTK - 
1. září 2016
10:54

Pavlína Pížová se na konci července vydala s Ondřejem P. na nebezpečnou cestu do novozélandských hor. V hustém sněžení sešli z cesty a došlo k tragické nehodě. Po smrtelném pádu viděla svého partnera naposledy vydechnout. Po té musela v divokých podmínkách měsíc bojovat i o svůj život. Zázrakem přežila. Po děsivých útrapách, které si dokáže představit jen málokdo, je konečně na cestě zpátky za rodinou a přáteli do Česka.

Zachráněná česká turistka Pavlína Pížová dorazí do Prahy nejspíš již dnes, řekla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett. V následujících dnech by měly být do České republiky dopraveny i ostatky jejího partnera.

K tragédii došlo na konci července na 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track. Český pár se na ni vydal v nynějším novozélandském zimním období, kdy je cesta oficiálně uzavřená. V oblasti hustě sněžilo a stezka byla pokryta vysokou vrstvou sněhu.

Po smrtelném pádu svého partnera se Pížová uchýlila do opuštěné horské chaty patřící správě národního parku. Záchranáři ji tam objevili zhruba po měsíci.

Vzhledem k tomu, že pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval. Teprve, když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát na policii a začalo pátrání.

Tři chyby, které Ondřeje stály život

Třiatřicetiletá Pížová připustila, že se svým sedmadvacetiletým partnerem udělali chybu, když úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

Pížová poslala děkovný dopis novozélandským záchranářům. Podle místního tisku také darovala „čtyřcifernou“ peněžní částku novozélandské policii, záchranářům a správě národního parku.

Příběh Čechů na Novém Zélandu na Blesk.cz čtěte zde

zednik ( 1. září 2016 18:30 )

Měla potraviny, vodu, záchod, naštípané dřevo, sirky, kamna, sporák,nádobí, postel, deky , tv , vysílačku. Co potom dělat celý den, když je venku měsíc pumelenice, mlha a mráz a anglické časopisy číst prý neumí.

zednik ( 1. září 2016 18:20 )

Já bych naopak nechtěl být v kůži rodičů až se s ní setkají. A ještě je čeká bitva s pojišťovnou, alkohol v krvi se dá tak nějak předpokládat.Ale za měsíc po smrti možná hodně poklesne, kdoví. Ona to zvládne, psali, že je to tvrdá žena. A víme, že přesně ví, kdy se rozbrečet.

ejvm1712 ( 1. září 2016 13:42 )

Teď ještě,aby nebyla naprcaná

lalia ( 1. září 2016 12:06 )

Škoda mladého života.Mladí lidé nemají pud sebezáchovy,riskují,přichází jich hodně o život,nebo zůstávají zmrzačení do smrti.Nejvíc to potom odnášejí pozůstalí.Rodiče je vychovají a potom se musí smířit se smrtí,mnohdy zbytečnou svých milovaných dětí.Je to nezodpovědné.Dnes je in,když se chlubí jaký měli adrenalin a co dokázali.Za jakou cenu?

Krak0n0s ( 1. září 2016 11:45 )

Má oči vraha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání