Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exkluzivní zpověď otce ženicha na útěku: Proč můj syn řekl »NE«

Autor: František Prachař - 
15. srpna 2016
15:55

Krach svatby, kdy v obřadní síni klatovské radnice řekl ženich 16. července »NE« a utekl, vzbudil mezi čtenáři poprask. Nyní známe příčiny toho všeho. Exkluzivně o nich s Nedělním Bleskem hovořil otec ženicha, pan Pavel M. (47).

Podnikatel, kterému patří solidní střední firma v malém severomoravském městě, pan Pavel M., se na vztah svého syna Tomáše (24) s Petrou (24) – stejně jako celá jeho rodina – díval zpočátku s nadhledem. „Petra jeho prvním děvčetem nebyla a my to mezi nimi brali jako klasickou studentskou lásku. Mýlili jsme se.“

Oba vysokoškoláci se našli díky internetu. Dlouho si psali, po první schůzce následovala druhá, pak další a vše skončilo tím, že Petra přestoupila ze své fakulty na Tomášovu. Aby mohli být spolu. Tomášova rodina Petru poprvé uviděla, když ji přivezl k nim domů. „Přišli spolu na maturitní ples mé dcery a Tomáš nám ji představil jako přítelkyni,“ vzpomíná otec. Jejich vztah se rozvinul do takové intenzity, že se rozhodli spolu žít. Tomáš sehnal podnájem na předměstí Brna a spolu s Petrou se dělili o jeho zaplacení. „Já mu na něj dával 3200 korun, ona hradila stejnou částku,“ říká pan Pavel M.

Počáteční poblouznění – alespoň ze strany Tomáše – začalo zhruba po půl roce vyprchávat. „Začal se zdát jakoby zaskočený tím, co se mezi nimi děje,“ vybavuje si v paměti Tomášův otec. „Víte, u nás v rodině jsme vždycky o všem všichni debatovali, ale Petra ho pokaždé postavila před hotovou věc a to nebylo dobré. Na to zvyklý nebyl.“ A jako příklad uvádí Petřinu touhu po domácím mazlíčku, psovi. Hodně a dlouho ho chtěla, ale Tomáš byl alergik a psí srst nesnášel. „Jenže jednou se vrátil z fakulty a pes ho vítal u dveří. Venčil ho, krmil a koupal i přes svoje potíže.“ A tak to prý bylo podle Tomášova otce takřka se vším.

„Projevovala se stále víc jako panovačná a autoritativní dívka, podle které se musí všechno a všichni řídit, chtěla se vdávat,“ tvrdí Pavel M. a dodává, že Petra jeho syna omezovala i v návštěvách doma. „Byla tady s ním asi čtyřikrát za všechna ta léta, myslím, že ho chtěla mít pod kontrolou jen ona. Samotný k nám domů nesměl, když to zkusil, vyčítala mu, že ji už nemá rád, že dává přednost nám…“

Tomáš se podle svého otce trápil čím dál víc. Zhruba před rokem navrhl Petře poprvé rozchod. „Nikdo z naší rodiny ho k ničemu nepřemlouval. Já mu jen řekl, že když mu láska nedává svobodu, není to ono. Ale že vyřešit to musí sám.“ Petra v té době odjela domů do Klatov a její rodiče hned nato Tomášovi volali. Že prý je na tom Petra hodně špatně a že by to oba měli ještě spolu zkusit. Po třech týdnech, na podzim loňského roku, se Petra k Tomášovi znovu nastěhovala, ale každý z nich od té doby spal v jiném pokoji…

Tomáš se znovu dal dohromady s kamarády, které kvůli Petře opustil, a strávil s nimi dokonce i Vánoce, v Praze a v Brně. „I doma se objevoval častěji, a i když zhubl o dobrých deset kilo, už utrápeně nevypadal,“ shrnul své dojmy otec Pavel M.

Letos v březnu Tomáš rodiče překvapil: „Petra je v jiném stavu,“ řekl při jedné z návštěv. „Jak to? Vždyť spolu nežijete, jenom bydlíte,“ nechápal otec ani matka. Chtěli pouze, aby jejich syn dostudoval, s tím, že mu vždy pomohou, když bude potřebovat. Oba mladí se nakonec dohodli, že těhotenství nechají přerušit. Petra podstoupila lékařská vyšetření a vypravila se na zákrok. Jenže před dveřmi ordinace si vše rozmyslela a pak ještě několikrát. A pak už bylo na přerušení pozdě…

Podle některých náznaků sáhla těhotná Petra ke svérázné »pojistce«. Doprovodila Tomáše do jeho rodného města, kde si – kvůli svatbě – vyzvedl rodný list, a spolu s ním navštívila jeho babičku s dědou. „To jsou manželčini rodiče,“ vysvětlil rodinné vazby pan Pavel M., „a jsou věřící. Petra jim přivezla ultrazvukový snímek svého děťátka a oni úplně roztáli. Když jim dala i jejich svatební oznámení, byli moc rádi. Svatbu mezi nimi chápali jako hotovou věc.“ Jenže ani je mladý pár na svatbu do Klatov nepozval, ani nikoho jiného z ženichovy rodiny.

V té době se podle pana Pavla M. prudce zhoršil i Petřin vztah k němu a celé Tomášově rodině. „Ale musím říct, že jednala chytře. Například věděla, že rekonstruujeme kuchyň, a tak nás pozvala k návštěvě. Jenomže já nemůžu zahodit špachtli, nechat rozdělanou práci a jet hodinu a půl do Brna. Z návštěvy sešlo a špatní jsme byli my. Protože jsme nechtěli skákat podle ní.“

Později Tomáš rodičům s hořkostí řekl, že dny před chystanou svatbou byly jedny z nejhorších v jeho životě. „Měl se připravovat na zkoušky, a tak celé dny seděl v knihovně. Když přišel domů, vyčítala mu Petra i to. A zase, že ji zanedbává, že už dlouho nikde nebyli, že ji nemá rád…“

Týden před svatbou strávili Tomáš s Petrou v Klatovech, u jejích rodičů. „O svatbě, o přípravách na ni tam Tomáš slyšel každý den několikrát. Ale nikdo se ho nezeptal, jestli ji vlastně chce, co na to on. Byl to na syna velký tlak i nátlak,“ myslí si jeho otec.

Když Tomáš řekl přímo v obřadní síni klatovské radnice svoje »NE«, utekl z ní. Doma se objevil na druhý den, 17. července. „Nemám ji,“ řekl. A podle otce se mu viditelně ulevilo. Navštívil psychologa i právníka, nenarozené dítě uznává za své a chce se o něj starat tak, jak se sluší a patří. Petře v tom smyslu napsal e-mailové sdělení a snad dostal i odpověď.

„Její rodiče volali mým. Můj táta na Tomáše pak uhodil a ptal se, jestli jsme mu to svatební »NE« neporadili my,“ říká pan Pavel M. „A syn mu řekl, že to tak chtěl on sám. Když láska svazuje, není to ono.“ (Pozn. – Redakce zná pravá jména ženicha i nevěsty, s ohledem na jejich soukromí je ale pozměnila.)

bibs_7 ( 17. srpna 2017 19:13 )

Zenská vypadá na hydru a na jeho míste utíkám taky, ale ... nezdá se vám ze ten jeho tatka az prílis moc a casto zduraznuje, ze to oni jako rodicové v zádném prípade ne(-nanutili synkovi tohle resení)? (Asi tak verohodne, jako Rolincka po amnestii, tesne pred kterou jí byl zázracne snízen trest tak, aby se na ní jeste vztahovala? ;) )

amej ( 1. srpna 2017 08:50 )

určitě je dobře, že se nevzali, nedopadlo by to. A jako vždy, mají na tom podíl oba. I kdyby to byla bestie, mladý nebyl nesvéprávný a nikdo mu nůž pod krkem nedržel když ji šukal. Na druhé straně chápu, že po pěti letech se ze vztahu vystupuje hůře jak po 14 dnech a mohl být prostě jen slabý na rozhodnutí, které měl udělat asi dávno.

modrooka ( 16. prosince 2016 12:44 )

Vždyť to jako první dala do Blesku nevěsta oni se jen bránili....

msml20 ( 31. října 2016 22:06 )

.

RS84 ( 16. srpna 2016 15:34 )

Díky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání