Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hejtman Bubeníček promluvil o utrpení kvůli ztrátě dcery: Před její smrtí nám nikdo nepomohl

Autor: dce - 
22. července 2016
19:01

Tragický příběh domácího násilí se začal odehrávat už v roce 2011 přímo v rodině ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka. Nakonec nezůstalo jen u facek a bití a násilník Pavel Kapic hejtmanovu dceru zabil. Teď ho soud poslal na 12 let za mříže a hejtman poprvé promluvil o otřesném zážitku.

Iva (†23) se s Pavlem Kapicem (22) poznala v roce 2011. A už v začátcích jejich vztahu to nebylo idylické soužití. „Hned na počátku jejich vztahu si manželka začala všímat, že dcera má modřiny. Ale ona pořád zatloukala, když si sousedé stěžovali na hluk, hádky a rány, vždycky tvrdila, že to vychází z bytu o patro výš. Po čase přiznala, že ji napadal,“ řekl deníku Mladá fronta Dnes Ivin otec, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Nakonec se jim narodilo dítě, ale násilí neustalo. Iva se od Kapice odstěhovala, ale on ji uprosil, aby se vrátila. Vše se značně vyhrotilo v říjnu 2014. „Manželce poslal SMS, že si nechá dítě a my si máme vzít k sobě dceru. Manželka s dcerou se ho vydaly hledat. Když ho našly na ulici v Bílině, napadl nejprve dceru. Manželka se jí zastala, tak bil i ji.“

Za tento útok dostal Kapic tříměsíční podmínku. To mu ale očividně nestačilo. Loni v březnu opět kvůli péči o dítě napadl i Bubeníčka. Hejtman s manželkou totiž malou dcerku dostali do péče. Soud ale rozhodnutí změnil. V tu dobu nebylo pravomocné, ale to Kapice netrápilo. Dítě Bubeníčkovi odmítl vydat. A došlo ke sporu.

Ten den jsem se zrovna vracel z práce a potkal ho před domem. Chtěl s vnučkou někam utéct, chytli jsme se. Když jsem ji měl na ruce, dal mi pěstí, plival na mě, kopal, řval, že mě zabije,“ vysvětlil Bubeníček. „Druhý den jsem na něj podal trestní oznámení, protože podle mě to byl pokus o únos.“

Celá věc byla posouzena jako přestupek, ale trestu se Kapic nedočkal. „Nevěděl jsem, že musím zažádat na radnici, aby se přestupek projednal.“ Přestupek nakonec propadl...

Dcera je 2. ledna přišla navštívit, aby se podívala na dcerku, kterou měli její rodiče stále v péči. Ten večer ji Kapic zabil. Hodil po ní dlouhý nůž, který jí přeťal tepnu na noze. Lékaři ji už nestihli zachránit. Soud nakonec Kapice poslal na 12 let do vězení.

„Proti tomu vůbec nemáte šanci se bránit,“ uzavírá Bubeníček. „Náš právní řád je založený na tom, že dokud se nestane něco supervážného, dělá se jen tytyty.“

DadaStey ( 27. října 2016 04:13 )

 1912: mate mozek? Chtela bych vas videt na miste hejtmana,kdy vam zavrazdi dceru a nejakej imbecil vam napise takovy h.o.v.n.a jako vy.Ted urcite bude resit ovdusi a vargose na kterych se podepsali nejvic komousi a vymodelovali je pro budoucnost ve ktery uz nejsou páč dávno zdechli a to je velka skoda ze nevidi svoje vysledky kdyz plan plnili na 100% šmejdi.

DadaStey ( 27. října 2016 03:40 )

 Mistr jouda by sedělo líp.Pokud je násilí mezi partnery v rodině kde je nezletilé dítě jako např. zde tenhle stát vás ani vaše děti neochrání.Pokud tedy neberete umistění dítěte do Klokánku (o kterém se už ombucman Otakar Motejl vyjádřil jako o nejhorší instituci a největší pračce peněz) jako ochranu.Z tohoto důvodu můžete žádat o předběžné opatření svěření dítěte do péče např. rodičům.Odvrátíte tak mnohé nepřijemnosti které by jinak mohl partner-manžel způsobit nejen vám,aĺe i dítěte.Na ochranu dětí je toto nejlepší řešení po dobu než soud svěří dítě do péče v tomto případě matce a až potom může být soudně řešen rozvod.Do té doby jaká koliv újma ze strany otce-manžela je posuzována jako stav mezi osobami blizkými narozdíl u rodičů matky-manželky kde se jedná o cizí osoby a postih je mnohem tvrdší.V praxi to vypadá asi takto manžel napadne manzelku privolana policiechce napadenou videt,napadena dejcha dobry na radu prichazi domluva a policie odjizdi.Toť bohužel vše neboť policie nemá právo se vměšovat do rodinných vztahů.Takže pokud manzel manzelce vyhrozuje zabitim a ona ma obavy o svuj zivot neresi se,policie resi teprve az kdyz je skutek dokonan.Napadena je zranena,policie ji odveze k lekarskemu osetreni a nasledne sepsani protokolu.Dokud napadena manzelka dejcha cela vec konci na mestskym urade odd. přestupku.Tam agresor dostane pokutu vetsinou 200-500kc.Tim to konci.U napadeni rodicu manzelky by se melo postupovat tvrdeji umyslne pisu "by se melo" protoze zalezi na policii jestli se ji bude chtit sepisovat protokol a nebo to hodi pod stul.Presto je,ale vetsi sance na klidnejsi prubeh veci s ohledem na ditě.Teprve po rozvodu byvala manzelka,ktera podala zadost o predbezne opatreni po dobu svereni ditete do pece a po dobu nez bude manzelstvi rozvedeno zazada u soudu o zruseni predbez. opatreni.

mistr_yoda ( 23. července 2016 11:00 )

Dcera musela být pěkné kvítko, když děcko do péče dostali prarodiče......

majojo ( 23. července 2016 04:38 )

Pardon, pokud jsem hejtmanem a nedoklážu si poradit s tímhle, tak asi nejsem na správném místě. Jak chce řešit jiné, závažnější problémy - a to jich na Ústecku není málo, když se nedokázal srovnat s tímhle? A co je to za hejtmana, který neví, že musí o projednání přestupku požádat? Když už, to nemá podřízené, kteří by mu to řekli?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání