Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrázkův bodyguard nezabíjel sám? Pro vraždu romského krále je ve vazbě další muž

Autor: ČTK, kal - 
24. března 2016
13:00

Policisté zadrželi dalšího muže kvůli vraždě jednoho z šéfů českého podsvětí Antonína Běly, která se stala před 20 lety. Soud poslal 51letého muže ve čtvrtek po poledni do vazby, kvůli obavám z útěku a ovlivňování svědků. Informaci o zadržení zveřejnil Radiožurnál s odvoláním na státního zástupce Tomáše Milce, který má případ na starosti.

Ze spolupachatelství při vraždě byl před týdnem obviněn dvaapadesátiletý Pavel Šrytr, který dělal Bělovi osobního strážce. Kvůli obavám z útěku a možnosti ovlivňování svědků je také Šrytr ve vazbě.

Mrázkův bodyguard Pavel Šrytr je trestně stíhaný za vraždu romského krále podsvětí Antonína Běly. Mrázkův bodyguard Pavel Šrytr je trestně stíhaný za vraždu romského krále podsvětí Antonína Běly. | Blesk - Ladislav Křivan

Běla přezdívaný jako romský král byl zavražděn v dubnu 1996 před svou vilou v Úvalech u Prahy, policejní tým Tempus jeho vraždu zřejmě objasnil těsně před uplynutím promlčecí lhůty.

Vraždu Běly před 20 lety provedlo maskované komando. Skupina vnikla o sobotní noci do Bělova domu a údajně si odnesla i mnohamilionový lup. Běla zemřel na následky střelných poranění, která mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu.

V médiích se tehdy objevovaly informace, že za vraždou Běly stál kontroverzní podnikatel František Mrázek. Ten byl zavražděn o deset let později. Mrázka později po vraždě Běly chránil právě Šrytr.

Na dopadení Šrytra se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu.

Tým od té doby objasnil několik případů – vraždu vymahače dluhů v Praze z roku 1993, brutální vraždu podnikatele v Otrokovicích z roku 2005, vraždu číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001 nebo vraždy podnikatelů zapletených do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji (LTO) ve Zlíně a Uherském Hradišti z roku 1995.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání