Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bodyguard Šrytr tvrdil novináři Kmentovi: Nejsem vrah ani násilník!

Autor: poe, rc, red - 
19. března 2016
05:59

Jaroslavu Kmentovi (47) se říká „chodící encyklopedie“ českého podsvětí. Tuto přezdívku si vysloužil po sepsání knihy Kmotr Mrázek! Ve slavné knize, která byla i předlohou pro film Příběh kmotra, novinář popisuje vraždu slavného mafiánského bosse Antonína Běly (†52). Na ní měl mít podíl i Pavel Šrytr (51), osobní strážce mafiánských králů. Toho se policii podařilo dopadnout po 20 letech a to pouhý měsíc před promlčením zločinu. 

V sobotu 13. dubna roku 1996 se z domu Antonína Běly v Úvalech u Prahy ozvaly výstřely ze samopalu. Mafiánského bosse někdo zavraždil a z jeho domu ukradl šperky a cennosti v hodnotě 12 milionů korun.

Smrt krále podsvětí popsal ve své knize Kmotr Mrázek novinář Jaroslav Kmenta. „František Mrázek pochopil, že ho Antonín Běla začíná ohrožovat. Za pár týdnů pro Bělu přestal pracovat jako bodyguard Pavel Šrytr. Měl za sebou výcvik v elitní zásahové jednotce URNA,“ píše v knize Kmenta.

„Chodící encyklopedie“ českého podsvětí, jak se Kmentovi přezdívá, v knize dál uvádí, že policie později zjistila, že šlo o dobře promyšlenou vraždu, na které se mělo podílet až pět lidí.

„Jeden bodyguard Robert H. přivezl Bělu v ten večer domů, ale nedoprovodil ho až do domu, jak to bývalo zvykem. Další komplic Karel K. byl schovaný na ulici a dal znamení dvěma střelcům, kteří čekali u dveří. Policie je přesvědčena, že ze samopalů stříleli dva bývalí elitní policisté a bodyguardi Ján K. a Tomáš G.,“ píše Kmenta.

„Poslední z celé pětice Pavel Š. hlídal podle všeho v domě dvě svázané ženy. Obě pak vypověděly, že muži mluvili tak trochu rusky. Podle policie však šlo o zastírací manévr,“ uvádí v knize.

Pavla Šrytra, bodyguarda, který pracoval nejprve pro Bělu a pak Mrázka, se policistům podařilo dopadnout po dvaceti letech od zavraždění prominentního mafiána. Kmentovi však Šrytr tvrdil, že zločin nespáchal. „Každý by si měl uvědomit jednu věc: nejsem vrah ani násilník,“ řekl novináři.

„Ať si lidé říkají, co chtějí. Já v tom nefiguruju. Podívejte, já si od nikoho nic líbit nenechám, ale rozhodně nejsem žádnej vrah. To rozhodně ne. Navíc. Kdybych si šel s někým vyřídit účty, tak bych to rozhodně nedělal tak, že bych někomu ještě kradl peníze. Určitě bych se nechoval jako největší prase, že bych ještě kradl. To určitě ne,“ říkal novináři.

Avšak když se ho Kmenta zeptal, zda Bělu zavraždil, znervózněl. „Když jsem ho konfrontoval s podezřením, že se měl podílet na vraždě Běly, začal trochu na sucho posmrkávat. Jak jsem zjistil později, byl to tik. Asi z nervozity,“ říká slavný novinář Jaroslav Kmenta.

Policie bývalého kolegu podezřívala už od samého začátku. Dopadnout se ho však podařilo až po dvaceti letech. Ve čtvrtek Šrytr od soudce odcházel s úsměvem na tváři. Kdo ale bodyguarda mafiánů zná, ví, že je to grimasa zoufalství. Za mříže si může jít sednout až na 15 let.

„Pokud mu policie vraždu dokáže, bude muset obvinit ještě čtyři další lidi, kteří se na vraždě Běly údajně podíleli. Pokud si policie slibuje, že u něho zafunguje efekt ‚dostali jsme ho do tepláků, bude mluvit o ostatních‘, tak v tom jsem dost skeptický,“ míní Kmenta.

 

 

 

 

anna1234 ( 19. března 2016 08:29 )

..jenže jestli to udělal, tak ne proto aby zbavil společnost parazita, ale protože sloužil jinému, sakra velkému parazitovi, kterému cikán začal být nepohodlný nebo nebezpečný. Zavraždil by na povel svého šéfa každého! To je jako bys dával metál Mrázkovi

moiaza ( 19. března 2016 08:00 )

Ostatně stejně nevinný jako všichni zločinci v ČR. Krejčíř n evinný, Babiš žádné čapí hnízdo nevlastní, Štýr nikoho nezavraždil, Kramný je svatoušek co nadevše miloval rodinu atd. Ani netušíme, jak vzorní a mirumilovní lidí tady žiji. Hned uroním slzičku.

frantaklika ( 19. března 2016 07:05 )

neměl by spíš dostat metál, že zbavil společnost nějakého parazita?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání