Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přestřelka při zatčení narkobarona „Prcka“. Mexičané zabili pět lidí

Autor: kal, kle - 
8. ledna 2016
19:45

Drogový král Joaquín Guzmán Loera (58), přezdívaný „Prcek“, je znovu v rukou policie. Dopadení narkobarona, který loni Mexičanům utekl z vězení, oznámil prezident Enrique Peña Nieto. Podle agentury AP při přestřelce zemřelo pět lidí, zraněn byl i jeden mariňák.

Operace začala v pátek nad ránem místního času. Podle některých zdrojů Guzmána lokalizovaly mexické úřady již před několika dny. Mexické vojenské námořnictvo ale uvedlo, že zásah provedlo po upozornění místního občana na přítomnost ozbrojených mužů v domě ve městě Los Mochis. A když prý elitní jednotka vyjížděla k zásahu, nevěděla, zda tam bude i hledaný narkobaron.

„Bohužel při operaci byl zraněn jeden ze zasahujících příslušníků mexické armády, který je už mimo nebezpečí života. Pět agresorů bylo zabito a šest osob bylo zadrženo,“ uvedlo po zásahu na svých stránkách mexické námořnictvo ještě předtím, než mexický prezident potvrdil zatčení Guzmána. Při zásahu byl v domě nalezen velký zbrojní arzenál, včetně raketometu, a dvě obrněná vozidla.

Ve vězení už je také řada lidí, včetně zaměstnanců věznice, kteří Guzmánovi k útěku pomohli, včetně pilota či jeho švagra, jenž dohlížel na hloubení tunelu.

Jeden z nejmocnějších mužů drogové mafie utekl z vězení již dvakrát. Poprvé v roce 2001, kdy podplatil dozorce a schoval se do nákladu s prádlem. Svobody si pak užíval až do roku 2014, kdy byl zadržen v mexickém plážovém resortu. Policii unikal 13 let díky sofistikované síti únikových cest. V jednom domě policisté objevili tajný východ, který se nacházel pod vanou.

Podruhé utekl v červenci loňského roku z věznice Altiplano s nejpřísnějším režimem. Podařilo se mu to díky více než 1,5 kilometru dlouhému důmyslně vybudovanému tunelu, který vedl z jeho cely do opravované budovy stojící mimo prostory nápravného zařízení. V tunelu, který posloužil Guzmánovi k cestě na svobodu, byla vybudovaná ventilace a schody. Policisté také našli motocykl, který byl používán k odvážení zeminy.

Joaquín Guzmán je šéfem drogového kartelu Sinaloa a jeho osobní jmění se odhaduje na 1 miliardu dolarů (zhruba 25 miliard Kč). Nehledě na svou brutalitu při vyřizování účtů s konkurenty, je Guzmán v Mexiku populární, a dokonce o něm skládají i písně.

Narkobaron na útěku:

rumungro ( 9. ledna 2016 01:40 )

Jenom vyčištěná cestička pro jinýho.

Zobrazit celou diskusi