Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zátah na úplatného soudce: Policie zadržela i bývalého elitního detektiva Douchu

Autor: ljš, lac - 
16. března 2016
15:02

Kauza předčasného propouštění vězňů, ve které byl zatčen soudce Ivan Novák, má nečekané pokračování. Policie totiž zadržela také bývalého elitního kriminalistu Josefa Douchu, který po odchodu od policie pracuje jako advokát.

Podle informací deníku Právo byli Doucha i Novák zadrženi už ráno. Žalobce pro ně zřejmě vazbu navrhovat nebude a oba by tak měli být propuštěni nejpozději do 48 hodin.

V Douchově kanceláři mezitím proběhla domovní prohlídka. Zástupci České advokátní komory, kteří musí být podle zákona zásahu přítomni, jim ale odmítli některé dokumenty vydat, protože podléhají režimu mlčenlivosti advokáta. Policie si tak bude muset zajistit rozhodnutí soudu.

„Obě osoby byly dnes obviněny z přečinu zneužití pravomoci veřejného činitele. Jedna ze zločinu podplácení a druhá z přijetí úplatku,“ řekl Blesk.cz  lounský státní zástupce Radim Dragoun. O jakou finanční částku jde, neuvedl. „V případě přijetí úplatku byla osoba obviněna podle paragrafu 331 v odstavci 3b a je ohrožena trestní sazbou až deset let ve vězení,“ nastínil Dragoun, že soudce Novák přijal nemalé peníze.

Případy soudce Ivana Nováka se policie začala zabývat poté, co podmínečně propustil z vězení svého jmenovce exsenátora Alexandra Nováka. Ukázalo se, že podobných podezřelých kauz je víc. Podle České televize je soudce obviněn z podplácení a přijetí úplatku. Jak je tomu v Douchově případě, se zatím neví.

Případem se zabývá protikorupční policie. „Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení a že ty úkony prováděl i v Chomutově,“ řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Právo na poskytování informací si podle něj vyhradilo Okresní státní zastupitelství v Lounech.

Během své policejní kariéry odhalil Doucha spolu s kriminalistou Jiřím Markovičem například spartakiádního vraha Jiřího Straku a dopadl také tzv. „orlické vrahy“.

harmonie ( 16. března 2016 18:37 )

hele lidi Václav Havel to odhadl http://zpravy.idnes.cz/havluv-tajny-ukol-se-tyka-douchy-dow-/domaci.aspx?c=A000327192827domaci_m hk

dingous ( 16. března 2016 18:35 )

vím, qwerty1805 je tvůj druhý nick, ubožačko A JE NOVÝ ČLÁNEK MAZEJTE BRÁNIT pk chudáka, neflákejte se

xandrax ( 16. března 2016 18:28 )

vochmelko

dingous ( 16. března 2016 18:24 )

GanzaVodkuPívo si naštěstí brát nebudu, všechno by mi vypila

qwerty1805 ( 16. března 2016 18:21 )

dingo ganzánii si neber vůbec do huby

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání