Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Primář, který trýznil děti, potrestán nebude: Byl nepříčetný

Autor: ČTK, ljš - 
1. února 2016
12:34

Policie odložila případ bývalého primáře dětského oddělení klatovské nemocnice Jiřího Havránka. Psychiatři, kteří na něj vypracovávali znalecký posudek, dospěli z závěru, že lékař nebyl schopen rozpoznat škodlivost svého jednání a ovládat ho.

Na lékaře si stěžovali rodiče malých dětí kvůli údajně trýznivým léčebným zákrokům, jimž na přelomu let 2012 a 2013 podroboval jejich děti. Policie se případem zabývala dříve, už jednou jej odložila. 

"Ve věci nejde o podezření z trestného činu a věc nelze vyřídit jinak, protože znalci dospěli na základě provedených znaleckých posudků z oblasti psychiatrie k závěru, že lékař nebyl schopen rozpoznat škodlivost svého jednání a své jednání ovládat. Proto nebyly naplněny zákonné/povinné znaky skutkové podstaty trestného činu," uvedla krajská policejní mluvčí Jana Tomková. Usnesení o odložení věci podle ní dosud nenabylo právní moci. Je proti němu přípustná stížnost, která má odkladný účinek, dodala.

 

 

Na policii přišlo asi deset stížností na Havránka. Rodiče si stěžovali, že neadekvátními zákroky způsobil jejich dětem bolestivá zranění – například opakovanými pokusy o zavedení kanyl. Proti jeho postupům se ozvali i někteří zdravotníci z nemocnice. Bývalý primář byl podle dřívějšího vyjádření nemocnice zastánce invazivních výkonů, jako bylo zavádění centrálních žilních katétrů, které ale v klatovské nemocnici nedělají. Až po čase vedení nemocnice zjistilo, že lékař je psychicky nemocný a že o své chorobě při nástupu do práce mlčel. Nemocnice ho donutila nastoupit léčení, pak se s ním dohodla na odchodu.

 

 

Policie Havránka prověřovala od roku 2013 pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kauzu ale nejdříve odložila, neboť lékař trpící psychickou chorobou nebyl podle znalců v době svého počínání příčetný, tedy ani trestně odpovědný. Státní zástupce ale později případ znovu otevřel. Bývalý primář obvinění vždy odmítal.

placenta ( 1. února 2016 12:54 )

Tak sebrat diplom a zavřít na psychiatrii tak na 10 let minimálně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání