Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Umlátil bratra sekyrou a s mrtvolou žil několik týdnů: Soud mu dal 16 let natvrdo!

Autor: ČTK - 
16. července 2015
15:00

Krajský soud ve Zlíně uložil pětatřicetiletému muži z Kroměřížska 16 let vězení za loňskou vraždu jeho o rok staršího bratra. Obžalovaný tvrdil, že bratra nechtěl připravit o život, a činu litoval. Hrozilo mu 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Tragédie se stala loni před Vánoci v domku v Bystřici pod Hostýnem. Podle státního zástupce Lea Foltýna muž bratra nejméně šestkrát udeřil sekyrou do hlavy. "Brutálním a hrubým jednáním mu přivodil smrt," uvedl Foltýn. Oba muži i jejich matka byli v té době opilí. "Jde o osobu, pro kterou byl alkohol denním chlebem," dodal k obžalovanému Foltýn.

Za vraždu žádal 16 až 17 let vězení. Obhájce Karel Štoček navrhl překvalifikování skutku na zabití s mírnější sazbou tři až deset let. Podle něj jeho klient čin spáchal v silném rozrušení, nikoli s rozmyslem a po předchozím uvážení. Obžalovaný byl v době skutku v roční podmínce, kterou mu soud loni uložil mimo jiné za ublížení na zdraví a za vydírání. Tento trest by mu po pravomocném odsouzení za vraždu byl přeměněn na nepodmíněný.

U soudu muž řekl, že byl opilý a na událost si nevzpomíná. Bratra prý udeřil jen jednou nebo dvakrát. Soudní znalec ale jeho slova vyvrátil. Při výslechu na policii obžalovaný řekl, že ho bratr pořád urážel, nadával mu a že se sekyrkou chtěl bránit před jeho útokem. Do hlavy prý bratra udeřil jen tupou stranou sekyry, aby ho postrašil.

Video Policejní záběry dokazují, v jakých šílených podmínkách rodina žila - Policie ČR
Video se připravuje ...

Podle soudu ale jednal s rozmyslem. "Pokračoval v útoku i poté, co bratr spadl na zem. Pokud někoho šestkrát udeřím takovýmto nástrojem do hlavy tak, že mu zlomím lebeční kosti, které se vpáčí do mozku, musím počítat s tím, že ho zabiju," uvedla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Neštěstím vyvrcholilo soužití v rodině, kterou za problémovou označili i svědkové. "Alkohol tam byl na prvním místě," uvedl například jeden ze sousedů. Otec v důsledku pití alkoholu již před lety zemřel, s oběma bratry žila v domě matka, která také podle svědků holdovala alkoholu. Matka navíc několik dní po smrti staršího syna zemřela na selhání srdce.

Obžalovaný přesto ani po jejím skonu úmrtí příbuzných neohlásil. S oběma mrtvými v pokoji spával do doby, než ho zápach rozkládajících se těl přinutil přenést si postel do jiné místnosti v domě. Policii na stopu zločinu přivedli sousedi, kteří oznámili, že matka ani její starší syn již delší dobu z domu nevycházejí. Pitva prokázala, že žena zemřela přirozeně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání