Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Právo chránit svůj majetek: Za fotku zloděje na Facebooku dostal pokutu, soud ji zrušil

Autor: ljš - 
27. května 2015
13:45

Snažil se chytit zloděje, který mu ukradl elektrokolo, a byl za to sám potrestán! Majitel obchodu Jakub Ditrich dostal pokutu za zveřejnění fotografie, která zachycuje zloděje před krádeží. Soud mu teď dal za pravdu, pokutu platit nemusí.

Obrázek z kamery, která zloděje načapala, zveřejnil Ditrich na Facebooku svého obchodu ekolo.cz v listopadu roku 2011. To splnilo svůj účel, pachatel byl bleskurychle dopaden. Protože je ale nejlepší obrana útok, obrátil se zloděj na Úřad pro ochranu osobních údajů, kde se svou stížností překvapivě uspěl.

Úředníci se rozhodli zloděje chránit a obchodu udělili pokutu ve výši pět tisíc korun. Ditrich se ale začal bránit a po několika neúspěšných odvoláních dal věc k soudu.

Ten se přiklonil k selskému rozumu a pokutu zrušil. „Soud nevidí důvod, proč by měla být poskytnuta ochrana pachateli trestného činu a současně byla pokutou potrestána osoba, která se tím, že zveřejnila fotografii pachatele na Facebooku, snažila pouze o okamžité zajištění navrácení svého vlastního majetku v hodnotě relativně vysoké,“ píše se v rozsudku.

Majitel obchodu proti pokutě bojoval především z principu, nikoli kvůli její výši. Fotku pachatele z Facebooku navíc nejenže nestáhl, ale ve své praxi dál pokračoval. Na stránce totiž zveřejnil hned několik dalších zlodějů.

akko ( 27. května 2015 19:39 )

Proboha kde to zijeme?...zlodeje chranit a postizeneho potrestat...jak k tomu vubec muze dojit?...To musela byt "chytra hlava",ktera tak rozhodla..Nastesti jsou mezi nami i lidi,kteri mysli "normalne"...Za to stezovani by toho zlodejskyho hajzla meli potrestat jeste dodatecne...

aaobcanka ( 27. května 2015 16:55 )

Klaus ochránil mega tuneláře před kriminálem ! Havel s Klausem , nezapomínejte na největšího lumpa.

aaobcanka ( 27. května 2015 16:52 )

Havel s Klausem , nezapomínejte na toho největšího lumpa !

dfghjk ( 27. května 2015 15:52 )

A že soudce jednal protizákonně ti nevadí?

dfghjk ( 27. května 2015 15:50 )

Když mě odsoudili do basy, podobně jako pan Němec jsem s tím nesouhlasil. Ale o to nejde. To hlavní, za co bychom měli být tomuto režimu vděčni je, že máme právo vyjádřit svůj, i nesouhlasný názor. Samozřejmě jsem šel sedět a samozřejmě nesouhlas pana Němce nemá na nic vliv. Ale to už jsou nedůležité banality.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání