Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uklízečka ukradla z fary knihy za 3 miliony: Manželovi za ně koupila samopal

Uklízečka ukradla z fary ve Křtinách 240 cenných knih (na snímku poutní chrám Jména Panny Marie ve Křtinách)
Uklízečka ukradla z fary ve Křtinách 240 cenných knih (na snímku poutní chrám Jména Panny Marie ve Křtinách)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
13. května 2015
11:16

Nepokradeš! Tohle přikázání rozhodně uklízečka (36) z fary ve Křtinách na Blanensku nectila. Z tamní knihovny ukradla 240 historických knih s církevní tematikou v hodnotě téměř tří milionů korun. Nyní jí hrozí osm let vězení.

Uklízečka svazky prodala přes známého. „Za získané peníze koupila svému manželu, milovníkovi vojenské historie, sovětský funkční samopal PPŠ-1941 ‚Špagin‘,“ řekl vedoucí blanenského policejního pracoviště Zdeněk Grénar.

Uklízečka byla původně podezřelá z krádeže 30 knih. Jejich zmizení zjistili ve Křtinách, které patří ke známým poutním místům na Moravě, před rokem. Vyšetřování ale ukázalo, že z rozsáhlé knihovny zmizelo mnohem více svazků. Některé z tisků jsou až 500 let staré.

Žena bydlí nedaleko fary, od níž měla klíče, protože ji chodila uklízet. Mezi odcizenými knihami byla například Kutnohorská bible z roku 1489. Policistům se postupně podařilo většinu svazků vypátrat. Svazky budou vráceny do Křtin.

Spolu s ženou stíhá policie také 34letého muže. Za podílnictví mu hrozí až šest let vězení. Knihy od uklízečky kupoval, dál je prodával a dělal vše pro to, aby je policie nemohla vypátrat.

Fara je součástí chrámu Jména Panny Marie ve Křtinách. Podle legend stojí v místech, kde křtili první věřící věrozvěsti Cyril a Metoděj. Je významným duchovním místem i vyhledávaným turistickým cílem.

milofr ( 13. května 2015 13:52 )

No a co, vzala si vzor z jejích zaměstnavatelů, ti kradou staletí a žádnej pánbůh je nepotrestal.

fotrpjotr ( 13. května 2015 12:05 )

Co chtít po voličce KDU-ČSL,ti to mají v krvi.

salto ( 13. května 2015 11:54 )

To je ale láska. To mě by žena nikdy nekoupila samopal

naidka ( 13. května 2015 11:53 )

Prošla jsem o případu pár článků na netu, každý uvádí něco jiného. Takže závěr by byl, že z farní knihovny ve Křtinách se ztratily nějaké knihy, jejichž hodnota se pohybuje mezi půl milionem až třemi miliony korun českých, které ukradla uklízečka (něco mezi 30-50 lety) se stejně starým komplicem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání