Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zabila novorozence: odsedí si sedmnáct let!

Autor: ČTK - 
10. září 2014
13:20

Za vraždu novorozence v Novém Malíně na Šumpersku si pětadvacetiletá žena definitivně odpyká 17 let vězení. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud. Proti původnímu rozsudku se odvolaly obě strany. Tělo narozeného chlapce obžalovaná vložila do igelitové tašky a hodila do koryta potoka u domu, kde bydlela. Znalci prokázali, že se dítě narodilo živé. Zemřelo udušením. 

"Trest v rozmezí 15 až 20 let je podle vrchního soudu dostatečný, nebyly zde podmínky pro uložení výjimečného trestu. Obžalovaná nebyla dosud trestána, i s ohledem na její osobnost je trest pod polovinou trestní sazby adekvátní," řekl dnes mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Tragédie se stala loni v květnu. Tašku s mrtvým dítětem našel v potoce místní člověk. Žena podle obžaloby těhotenství tajila, svému tehdejšímu příteli a otci dítěte i svému okolí tvrdila, že přibývá na váze kvůli potížím se štítnou žlázou. Dítě porodila do záchodové mísy ve svém bytě a poté se těla zbavila.

Žalobce u odvolacího soudu žádal přísnější právní kvalifikaci a také to, aby byl ženě uložen trest v polovině trestní sazby. Podle něj šlo o vraždu po předchozím uvážení. "Soud k tomu však nepřihlédl, k tomuto závěru nebylo dostatek důkazů. Žena je tak odsouzena za prostou vraždu na osobě mladší 15 let," doplnil Lichnovský. 

Zabila novorozence: ZTŽena, která kdysi studovala střední zdravotnickou školu, tvrdila, že těhotenství zaregistrovala až dva měsíce před porodem. Hájila se tím, že dítě se narodilo mrtvé. Po vrchním soudu dnes žádala, aby byl přezkoumán její psychiatrický a psychologický stav. Na soudce zároveň apelovala, aby případ vrátili zpět krajskému soudu nebo jej posoudili jako vraždu z nedbalosti nebo jako vraždu novorozeného dítěte matkou, za což by ji hrozil nižší trest. Podle vrchního soudu je však rozhodnutí krajského soudu správné a nebylo potřeba na něm nic měnit.

dandova ( 11. září 2014 11:18 )

Bodejť, kdo by si zkazil kšeft.

dandova ( 11. září 2014 11:17 )

dandova ( 11. září 2014 11:16 )

Kdo na tohle vlez.

anka ( 10. září 2014 20:12 )

jaromir123 ( 10. září 2014 19:41 )

Tak jsem tu také žil a nikoho jsem nezabil - jsem tedy divnej ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání