Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soud vyřkl ortel nad gangem zabijáků: Šváb doživotí, kat podnikatelů 30 let!

Autor: ČTK, šim, rvs - 
18. července 2014
12:10

Dvě oběti vyděračů, sedm členů zabijáckého gangu, soudní síň po zuby ozbrojených zakuklenců, doživotí pro Švába a L. Skopalíka, zabiják Klement 30 let vězení, informátor Dimitrov 20 let, P. Skopalík 10 let, Přeučil a Malík 9 let. Taková je bilance závěrečného soudního stání s tzv. Švábovým gangem, který unášel a vydíral bohaté podnikatele. Dva z nich popravil.

Hlavou gangu byl recidivista Michael Šváb. Ten o sobě opakovaně tvrdil, že nezabíjel, vydírání podnikatelů však přiznal. Dnes k městskému soudu v Praze přišla také Švábova milenka Štěpánka B., která ho během své výpovědi popsala jako férového a skromného muže, který je spíš samotář. Když uslyšela, že je obžalován z vražd, málem z šoku zkolabovala.

Video  Sedm členů Švábova gangu si vyslechlo ortel  - Blesk - Richard Veselý
Video se připravuje ...

Šváb lákal podnikatele do ciziny v letech 2011 a 2012. Policie zatýkala první aktéry kauzy loni v březnu při vyšetřování vraždy podnikatele v Itálii. Soud případ projednával od poloviny června. Šváb vylákání několika movitých Čechů do ciziny přiznal, odmítal ale vraždění.

Obžaloba opírá svá tvrzení o nahrávky a sms zprávy. Jeden ze sedmi obžalovaných se také přiznal - někdejší policista Daniel Dimitrov, který při rozplétání případu vyšetřovatelům pomohl. Obžaloba pro něj navrhuje pozici spolupracujícího obviněného a navrhuje pro něj 20 let vězení. Vraždy v Itálii a Dubaji má podle něj na svědomí další obžalovaný Petr Klement, který naopak tvrdí, že vraždil Dimitrov. 

Skupina údajně usmrtila devětačtyřicetiletého podnikatele, kterého v roce 2012 ubili kamenem v poušti ve Spojených arabských emirátech, a dvaasedmdesátiletého podnikatele Petra V., jehož o rok později unesli v Nice a poté zastřelili v Itálii.

Gang navíc vylákal v roce 2011 do Valencie někdejšího českého provozovatele internetových portálů, jenž se musel ze zajetí vyplatit 34 miliony korun. Muž o tom vypovídal před soudem. Šváb si také vytipoval několik dalších podnikatelů, u kterých se ale vylákání z různých důvodů nezdařilo, nebo od plánů ustoupil.

ninka64 ( 19. července 2014 00:57 )

Ty máš zkušenost?

lunatic ( 18. července 2014 20:39 )

Zde je na místě se i trochu zastat p.Švába-on ty vraždy fakticky nevykonal a dostal vyšší trest,nežli p.Klement;pokud to organizoval,dělal jakoby "manažerskou" činnost,samozřejmě-před,nazvu to škodlivým vlivem myšlenek by dejme tomu měli být chráněni retardovaní jedinci,nikoliv svéprávní. Pokud standartnímu jedinci sdělím,že slunce je modré-má svobodu volby na to přistoupit,anebo mi oponovat;ano,spáchali špatné činy-přesto si myslím,že i zde má být přihlédnuto k pouhému,selskému rozumu-zejména při vynášení rozsudku.Standartní a podotýkám hypotetická myšlenková úvaha mi "napovídá",že já bych ve vězení zabil nějakého spoluvězně,aby se mě ostatní začali prostě bát a tudíž bych byl dán asi do izolace - to je výhodné;můžete totiž např.začít psát knihu,/-y/ o všem,co jste prožili a nemarnit zbytečně svůj čas s blby,kteří jsou majoritně v "zařízeních" tohoto typu zastoupeni - doživotí zkrátka nutně nemusí být tragédií - ale,mohu se i mýlit,ne?

moiaza ( 18. července 2014 16:41 )

Toto je také demokracie podle Havla. Havel by řekl, je to daň za demokracii a svobodu. Asi by neřekl, že zvítězila pravda a láska nad lži a nenávisti.Jáko občan této republiky pěkně děkuji za takovou demokracii a svobodu!!

mememumu ( 18. července 2014 15:19 )

To musí být strašnej pocit, že už ti nestojí, co?

mememumu ( 18. července 2014 15:19 )

Ty bys skutečně o vymeteno v hlavě moc mluvit neměl, bl.bečku. Leda tak před zrcadlem v rámci každodenní pokorné sebekritiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání