Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko: Za drogy a prostituci se tu loni utratilo 16 milard!

V Česku kvete prodej drog a stále se dobře daří prostituci!
V Česku kvete prodej drog a stále se dobře daří prostituci!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
13. června 2014
08:10

Černá, respektive šedá ekonomika státu jen kvete. Alespoň to tvrdí Český statistický úřad (ČSÚ), podle kterého se například za prodej drog a prostituci loni v tuzemsku utratilo až 16 miliard korun. Rovněž se v rámci zmíněných ekonomických ukazatelů daří tržbám za krádeže aut, pašování cigaret, alkoholu a pohonných hmot!

Všechny zmíněné ilegální aktivity tak představují přibližně půl procenta celkového HDP Česka. Konkrétně se v Česku loni utratilo za drogy 12,4 miliardy korun, respektive něco přes 4 miliardy za prostituci.

Podle statistiků, je měření výkonnosti nelegálních aktivit v ekonomice už několik let běžnou praxí. V rámci EU navíc bude povinné. „Nelegální aktivity jsou do HDP ČR zahrnuty již několik let. S těmito odhady máme dlouhodobou tradici, spíše staré členské země se zahrnutí těchto aktivit bránily. Od září to je povinnost pro všechny členské země EU,“ řekl pro server Novinky.cz Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Podej drog je stánková aktivita, prostituce jako vývoz služeb!

Příjmy z ČR z nelegálních aktivit jsou tak letos na historickém maximu. Zajímavější je ale členění konkrétních nelegálních aktivit v rámci „suché“ statistiky. Drogy jsou například částečně zařazené mezi stánkový prodej, prostituce je částečně vedená jako vývoz služeb, jelikož klientela erotických a nočních podniků je často zahraničního charakteru.

Při zmíněném měření a odhadech se vychází odhadech například z informací krajských poboček sdružení Rozkoš bez rizika nebo ze studie ministerstva vnitra. U drog čerpají hlavně z údajů Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti při úřadu vlády, policie  nebo celníků.

andreslawicky ( 13. června 2014 15:53 )

Česká Republika už je rezervace dávno prostě jen banda otroků v kolonii zvané ČR pro Němce jsme léta k smíchu a dobrá pracovní a levná síla

andreslawicky ( 13. června 2014 14:47 )

To je celkem slušný kšeft

chanel5 ( 13. června 2014 10:43 )

Nějak? Hmmm lehké to není. Nejhorší jistě nejsme, ale tancujeme tak nějak z řady.

naidka ( 13. června 2014 10:28 )

za to, že jsi Češka, by tě tady určitě nikdo nepomlouval , to je výhoda a v cizině se s tím nějak popereš, i když si myslím, že úplně nejhorší národ snad nejsme.

chanel5 ( 13. června 2014 10:10 )

I když nepiji, nefetuji a kur.va taky nejsem. Ale jsem Češka a to bolí, když to řekneš a lidé si začnou za tvými zády šuškat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání