Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uškrtil svou manželku, kterou prý stále miluje: Dostal 18,5 roku

Miroslav H. uškrtil svou manželku Vlastu
Miroslav H. uškrtil svou manželku Vlastu  (Autor: Foto Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
8. ledna 2014
14:48

Na první pohled je Miroslav H. (30) střízlík o váze 65 kilogramů, přesto se před soudem zpovídá ze zvlášť brutální vraždy své ženy Vlasty (22). Podle obžaloby jí bil hlavou o zem a škrtil dlouhých 30 minut. Soud ho poslal na 18,5 roku za mříže.

Dnes pokračovalo soudní líčení s Miroslavem H. výslechy svědků a sociální pracovnice. Několik žen vypovídalo z vedlejší místnosti, protože se nechtělo za žádnou cenu s vrahem setkat.

Byla mezi nimi i sestra zavražděné Vlasty, která ženě den před smrtí poskytla azyl. Vypovídala i bývalá Habichova přítelkyně. "Chodila jsem s ním od 15 let a už tenkrát mě bil. Zakazoval mi, abych chodila k rodičům. Dokonce jsem si nesměla s otcem ani telefonovat. A když jsem to porušila, hned mi dal pár facek. Nesměla jsem ani chodit ven. Máme spolu dceru Zuzanku, na kterou neplatí," řekla bývalá přítelkyně.

Majitel bytu, který měla mladá rodina pronajatý potvrdil, že Habich lže. "Je to mistr slova. Člověk by nepoznal, že si vymýšlí," řekl pronajímatel bytu Josef Škoda. Neuvěřil mu ani soudce, který ho poslal na 18,5 roku do vězení za zvlášť trýznivou vraždu a týrání osoby ve společném obydlí.

Příbuzným a dceři musí podle nového Občanského zákoníku zaplatit přes 5 milionů korun. Tato částka vychází z výměru 10 tisíc korun za měsíc, které by měl otec za utrpěnou újmu platit dceři až do jejích 26 let, tedy celkem zhruba 3 miliony korun. Soudce však došel k závěru, že i po dovršení tohoto věku bude dcera matku postrádat a ponese si kvůli vraždě doživotní stigma, proto byla původní částka navýšena ještě o další dva miliony.

Co se stalo?

„Pořád ji miluji. Nevím, jak se to stalo. Cítil jsem studený pot, zatmělo se mi před očima. Byl to takový divný pocit. Říkal jsem pak, mamčo vstávej a myslel, že bude žít,“ popsal hrůzné okamžiky Miroslav H..

I když tvrdil, jak moc ji miluje, u soudu se ukázalo, že Vlasta před tragédií uvažovala o rozvodu. Policii ohlásila, že ji často bil, kopal, urážel, škrtil, bral jí mobil a zamykal. Když od něj za odešla, přemluvil ji k návratu.

Ještě ten den ale manželku, s níž měl několikaměsíční dceru Barboru, zabil. Tělo pak zkoušel zavřít do skříňky a do mrazáku. O den později nechal Barborku v kočárku na chodbě táborské nemocnice a šel se udat. Vraždu přiznal, ale jakékoliv týrání odmítl. „Mamče bych nikdy neublížil. Rodiče mi říkali, že ženu ani květinou neuhodíš,“ tvrdil škrtič. Podle soudu musela žena před smrtí velmi trpět.

setroseuros ( 10. ledna 2014 07:19 )

magor! mel ji vzit do Egypta a pak to svalit na personal hotelu !

j_dc_cv ( 8. ledna 2014 18:25 )

Takovej chcípák... Kdyby mi dcera řekla, že ji doma její manžel/přítel bije a týrá, vyřešil bych to hned. To ta holka neměla tátu, bráchu, nějaké kamarády, kteří by mu to vysvětlili a pomohli jí odejít na pořád? No, takový chcípáček roky mezi vrahama... snad si užije.

4rek ( 8. ledna 2014 17:09 )

Vy jste chytrý jak rádio

marlen52 ( 8. ledna 2014 15:57 )

takového skřeta hned popravit a neživit ho

ingmarie ( 8. ledna 2014 15:45 )

 Prakticky každý den nějaká zavražděná,kyselinou poleptaná,znásilněná ,týraná ,....žena. Tahle země je pro ženy nebezpečná - zřejmě roste počet psychopatů mezi mužskou populací.Měl by se na to zaměřit nejaký seriozní vědecký výzkum.Něco je v naši společnosti špatně - přece jsme snad v Evropě a ne v Indii!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání