Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další porod doma skončil smrtí dítěte: Případ jde k soudu

Další porod doma skončil smrtí dítěte. Kdyby matka rodila v nemocnici, dítě žije, tvrdí lékaři - ilustrační foto
Další porod doma skončil smrtí dítěte. Kdyby matka rodila v nemocnici, dítě žije, tvrdí lékaři - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
23. září 2011
07:28

Jen den poté, co byla odsouzena porodní asistentka Ivana Königsmarková za zfušovaný domácí porod, se objevil další. Minulý týden při porodu doma zemřelo dítě. Matka byla převezena do nemocnice v Motole, která chce hnát věc k soudu.

U tragického porodu byla s matkou zkušená asistentka. Lékaři z Motola, kam byla matka odvezena k ošetření, argumentují, že kdyby žena rodila v nemocnici, dítě mohlo žít. O případu informuje páteční MF Dnes.

Když matku do nemocnice přivezli, dítě už bylo mrtvé. Příčinu úmrtí určí pitva, s největší pravděpodobností se však dítě udusilo kvůli pupeční šňůře omotané kolem krku

Primář gynekologicko-porodnického oddělení motolské nemocnice Roman Chmel řekl, že pupečníková komplikace se v porodnici dá rozpoznat včas, protože matka je připojená na monitory, které omotaný pupečník vidí. "Doma bez ultrazvuku to zjistit nejde," dodal.

Případ dalším argumentem odpůrců domácích porodů, které nyní vyslyšel stát. Ministerstvo zdravotnictví ve svých reformních zákonech proti porodům doma přitvrdilo, počítají totiž až s milionovou pokutou pro člověka, jenž by záměrně poskytoval zdravotní péči mimo zdravotnická zařízení.

Porodů doma přibývá

Počet žen, které chtějí rodit doma, přitom roste. Během posledních pěti let se počet takto narozených dětí zdvojnásobil z více než 200 na 500 ročně, píše deník.

Tragicky skončil také domácí porod, při kterém v červenci 2009 asistovala prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková. Obvodní soud pro Prahu 3 jí ve středu uložil dvouletý podmíněný trest za ublížení na zdraví s následkem smrti. Potrestal ji také zákazem činnosti na pět let, zároveň má uhradit zdravotní pojišťovně výdaje 2,7 milionu korun. Rozhodnutí není pravomocné, Königsmarková se proti němu na místě odvolala. Je přesvědčena, že nepochybila.

marekpazdera ( 28. února 2012 14:37 )

Neuvěřitelné: Ministerstvo zdravotnictví ve svých reformních zákonech proti porodům doma přitvrdilo, počítají totiž až s milionovou pokutou pro člověka, jenž by záměrně poskytoval zdravotní péči mimo zdravotnická zařízení. Takže ministerstvo zdravostnictví umožňuje zdravotní pomoc pouze loajálním občanům a ostatním ji znemožňuje? Pozoruhodné. Ještě že jsem chlap, tohle bych si jako žena nenechal líbit.

jarmilka30 ( 24. září 2011 21:49 )

přesně tak

jarmilka30 ( 24. září 2011 21:47 )

jahodarka ( 23. září 2011 19:43 )

No jo vám... To ale není žádný vzorek. á mám třeba jiné zkušenosti. A netvrdím, že většina mužů chce jít k porodu. e to na každém z nich.

evick ( 23. září 2011 17:24 )

no vidíš na mě se nebyla podívat ani PA když jsem pro ní poslala manžela tak si měřila tlak.. ale souhlasím že přívětivé chování je v bezprostředním ohrožení k ničemu, ale v mém případě nebylo ohroženo ani dítě ani já, všechno běželo jako po drátkách do 3hodin od přijetí byl na světě zdravý klučina.. A ano taky jsem v práci neměla vždy dobrou náladu to je fakt jenže u toho porodu, já nevím žena je zranitelná, obracela jsem se k ní jako k té co mi pomůže a ono houbeles.. opět máte pravdu je z toho zdravý, krásný klučina, já se z toho vyspím, ale ona asi zústane protivná do smrti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání