Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

V Jihlavě v babyboxu nalezena holčička, jmenuje se Radka

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, mivr, čad - 
21. září 2011
10:12

V jihlavském babyboxu našli v úterý večer zdravotníci holčičku. Jde o první dítě odložené do této schránky. Narodilo se přibližně před dvěma týdny v některé porodnici. Děvčátko je zdravé, dostalo jméno Radka po sestřičce, která ji vyzvedla. Je 58. dítětem vloženým do babyboxu v Česku a zároveň 36. holčičkou.

Dítě vážící 2460 gramů bylo do babyboxu vloženo v 19:25. Na sobě mělo plenky, bylo zabalené v dece. "Podle lékařů bylo o dítě po porodu dobře postaráno, bylo i kojeno," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Pysková. Zdravotníci událost okamžitě nahlásili orgánu sociálně-právní ochrany dětí, který rozhodne o dalším osudu holčičky.

Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse dostala Radka jméno po zdravotní sestře, která ji měla prvně v náručí. "Příjmení má po Aleši Roztočilovi, profesorovi a přednostovi gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice, který se zasadil o zdejší babybox," řekl Blesk.cz Hess.

V zemi je už 46 babyboxů, poslední byl otevřen v pondělí v Hradci Králové. V Jihlavě byl uveden do provozu jako čtrnáctý na podzim 2009. Je umístěn ve spojovací chodbě mezi vstupní halou a ambulantním traktem.

karel.fodor ( 21. září 2011 10:40 )

tem co vymyslely tzv.BABYBOX-Vice takovych a trest pro ty co sve dite polozi nebo nechaji umrit nekde mezi popelnicemi a na jinych mistech

boball ( 21. září 2011 10:23 )

Narodila se v některé porodnici?Myslela jsem,že v porodnici hned porod hlásí kvůli rodnému listu.Navíc jí tam mohla maminka hned nechat ne?

Zobrazit celou diskusi