Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

OSN Česku: Zrušte babyboxy, porušují právo na život!

Ludvík Hess s OSN rozhodně nesouhlasí. Navíc babyboxy nejsou státní projekt, tudíž by tak neměly být ani posuzovány
Ludvík Hess s OSN rozhodně nesouhlasí. Navíc babyboxy nejsou státní projekt, tudíž by tak neměly být ani posuzovány  (Autor: Blesk)
Autor: evak, ČTK, mivrk - 
28. června 2011
05:00

V babyboxech se od roku 2005 našlo 50 dětí, kterým byl takto zachráněn život. Přesto Výbor OSN pro práva dítěte nyní České republice doporučil, aby tento projekt co nejdřív zrušila. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte, a to třeba právo na život.

"Je to nepochopení a nedorozumění. Babyboxy jsou v souladu s úmluvou ve všech jejích 54 článcích. Základní ideou úmluvy je chránit život dětí a babyboxy ho pomáhají zachraňovat," uvedl zakladatel projektu babyboxů Ludvík Hess.

Rád by dosáhl toho, aby v Česku fungovalo 70 těchto schránek, do kterých je možné anonymně odložit nechtěné děti. Podle Hesse by tak babyboxy byly dostupné téměř ve všech okresech. Babybox s číslem 45 by se měl v létě otevřít v městské nemocnici v Neratovicích, 46. má v září vzniknout v záchranné službě Královéhradeckého kraje.

Právo na život stojí na nejvyšším místě, babyboxy život zachraňují

Výbor OSN kritizoval mimo jiné velký počet dětí v dětských domovech a ústavech. Podle zprávy členy CRC vážně znepokojily i české babyboxy. Vyzval proto český stát, aby tento program co nejrychleji ukončil a zaměřil se na odstranění příčin opouštění dětí. Měl by prý posílit poradenství a sociální pomoc při nechtěném těhotenství či podporovat plánované rodičovství.

Podle výboru OSN porušují vyhřívané schránky hned pět článků úmluvy. Jsou prý v rozporu třeba s právem dítěte na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnosti znát své rodiče.

"Právo na život stojí na nejvyšším místě. A babyboxy život zachraňují," řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Podotkla, že i když výbor považoval projekt za státní, stát ho neprovozuje. To zdůraznil i Hess. Dodal, že stát na zřízení babyboxů nedal ani žádné peníze.

Rušení babyboxů odmítá i někdejší ministryně zdravotnictví a nynější europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. "Je absurdní, že Výbor OSN pro práva dítěte se staví proti programu, který pomáhá dětem přežít. Program pomohl už padesáti dětem, většina z nich již dnes spokojeně žije v adoptivních rodinách," uvedla.

Lidé se bouří, podepisují petici

Doporučení Výboru OSN strhlo lavinu negativních komentářů všech příznivců babyboxů. Na Facebooku je dokonce výzva k podepsání online petice, kterou podepsalo téměř 40 000 lidí. Asi nejčastější argument, jenž na sociální síti lidé uvádějí, je ten, že pokud žena dítě nechce, zbaví se ho i bez babyboxu. Rozdíl je v tom, že v babyboxu má dítě šanci na přežití podstatně vyšší.

Hess: Pomáháme!

Hess řekl, že se ve svém projektu snaží i o to, aby nechtěné děti neskončily v ústavech. Pokud se ocitnou v babyboxu, jsou takzvaně "právně volné". Je tedy možné je adoptovat. Jedno z nalezených dětí se podařilo dostat do náhradní rodiny za rekordní čtyři dny.

Hess dále řekl, že do schránek odkládají děti hlavně ženy ve velmi tíživé situaci. V posledních dvou případech se v babyboxu podle něj ocitl novorozenec, který nebyl po porodu ani omytý a byl zabalený jen ve špinavém ručníku, či tričku. Kdyby se takové děti nedostaly do babyboxu, nemusely by přežít.

wojtylak ( 22. července 2011 09:58 )

zločinnou OSN je zodpovědná za války a hladomory po celém světě,vedou otevřenou válku proti chudým a potřebným.

gogo ( 28. června 2011 13:13 )

Koukám, že nám již začíná poroučet kdekdo... OSN bude pak vyhledávat děti pohozené v příkopě a postará se o ně ? Nebo nemůže OSN přenést přes srdce že Češi si vymysleli a dokázali realizovat něco bez jejich blahovolného svolení ? A navíc - dnes je celá OSN již naprosto bezcené shromáždění, jehož mezinárodní autorita v posledních dvaceti letech rapidně poklesla...

vera51 ( 28. června 2011 11:28 )

staci ze nam prikazuje eu co mame delat a jeste osn bude prudit jsem rada ze babyboxy jsou protoze zachranuji zivoty a nenechme si do vseho kecatttttttt

sakra ( 28. června 2011 10:29 )

Polibte si šos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

schitu ( 28. června 2011 10:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa