Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do babyboxu někdo odložil zdravou holčičku

Babyboxy jsou pro dítě bezpečné.
Babyboxy jsou pro dítě bezpečné.  (Autor: čtk)
Autor: evak, mivrk - 
28. ledna 2011
21:36

V jablonecké nemocnici se v pátek krátce po sedmnácté hodině rozezněl alarm hlásící miminko v babyboxu. Tentokrát na sestřičky čekala holčička, která dostala jméno Silvie. Přidala se tak ke 41 dětem, které díky babyboxu dostaly druhou šanci na šťastný život.

Silvie dostala nejprve jméno Janička podle sestry, která ji v babyboxu objevila. Nakonec však zakladatel babyboxů v Čechách Ludvík Hess rozhodl o nynějším jméně. Holčička byla nalezena v oblečení po větším dítěti. Její biologická matka se však postarala, aby u Silvie nebyla zanedbána základní péče - je tedy zdravá. Váží 2740 gramů a měří 47 centimetrů.

V České republice je prozatím 41 babyboxů. V Libereckém kraji mají babyboxy dva. Jeden v Liberci, druhý právě v Jablonci. Oba už byly využity. Naposledy využila babybox matka v Opavě před vánočními svátky. Nalezená holčička tam byla pojmenována Magdalénka. Zatím poslední babybox bude zprovozněn v únoru ve Slaném.

Jedná se o trestný čin?

Babyboxy mají i své odpůrce. Vedou se spekulace, jestli jejich využití lze brát za trestný čin opuštění dítěte. Zatím je to ale legální a rodičce tak nehrozí žádný trest. Babyboxy jsou vždy umístěny v klidných lokalitách pro zachování anonymity. Mezi další země, které babyboxy zavádějí, patří Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Švýcarsko nebo Německo.

jahodovyknedlik ( 30. ledna 2011 10:30 )

Ano, ano, a právě proto by se někteří nejmenovaní jedinci ani neměli rozmnožovat, protože geny jsou geny, a kdo ví, co z toho vyroste! Holčičce mnoho štěstí, snad se jí brzy ujmou hodní lidé.

mary28 ( 29. ledna 2011 12:05 )

Dobře víte, že to není tak jednosuché s tou neplodností a antikoncepci a její dostupnost bych už vůbec nezavrhovala. A pokud jde o ty nebohé nechtěné a odložené děti, genů bych se tak nebála. Vliv prostředí, ve kterém děti vyrůstají je mnohem větší.

mary28 ( 29. ledna 2011 11:56 )

příliš příkré a jednosměrné nikdo z nás neví, co všechno předcházelo jejich rozhodnutí, ani jak těžké to mohlo pro některé být

mary28 ( 29. ledna 2011 06:43 )

Máte pravdu ale pořád je lepší dát dítěti tímto způsobem novou šanci, než jej zabít. Navíc je v dnešní době čím dál více párů, co nemohou mít vlastní děti.

mary28 ( 29. ledna 2011 06:37 )

s Vašim příspěvkem nelze než souhlasit. Taková šance na třetí - pro mimčo, maminku i bezdětný pár. Je smutné, že se najdou i tak ženy, které se svými nechtěnými dětmi naloží jinak

Zobrazit celou diskusi