Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Do babyboxu v Jindřichově Hradci dal někdo holčičku

Adélka je 35. dítětem, které bylo v Česku odloženo do babyboxu
 (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK, šim - 
24. října 2010
20:44

Do babyboxu v jindřichohradecké nemocnici v neděli v podvečer někdo odložil několikadenní zdravou dívku. Váží 3700 gramů, byla oblečená a dobře opečovávaná.

Podle Ludvíka Hesse, zakladatele babyboxů, holčička dostala jméno Adélka Jindřichohradecká a je 35. dítětem nalezeným v české síti babyboxů.

Naposledy byl novorozenec vložen do babyboxu 30. září v Ostravě. I v tomto případě šlo o holčičku. Do vyhřívané schránky byla vložena i s placentou zřejmě jen několik málo hodin po narození. Zdravotníci podle Hesse tak do současné doby našli v babyboxech 21 dívek a 14 chlapců.

V Česku nyní funguje 39 babyboxů. Čtyřicátý se otevírá 28. října v Hodoníně a 41. pak 5. prosince v Mostě. Hessovým cílem ale je, aby vyhřívaných schránek v Česku bylo 70, tedy aspoň jedna v každém někdejším okresním městě.

Babybox však má i své odpůrce. Někteří odborníci odložení novorozence považují za trestný čin opuštění dítěte. Odložení dítěte do babyboxu je však legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Babyboxy jsou vždy instalovány v klidných místech, která zaručují zachování anonymity. Podobná zařízení fungují i na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku a Švýcarsku nebo v Německu.

e.44 ( 26. října 2010 11:54 )

Dětí odložených do babyboxů, a tedy vhodných k OKAMŽITÉ adopci, je zatím méně než samotných babyboxů. Dětské domovy jsou převážně plné dětí, které rodičům sebrala sociálka. U těch už je adopce složitá a mnohdy i nemožná.

e.44 ( 25. října 2010 16:57 )

Ono ani nemusí vždy jít o to, že by matka dítě nechtěla. Život někdy spřádá tak spletité a složité osudy, jaké si mnozí ani nedokážou představit. Klidně mohlo jít i o matku, která by za svoje dítě dala bez váhání i svůj život, ale vzdala se ho s největším sebezapřením, porotože dítě by například v její blízkosti nebylo v bezpečí. A ať už k tomu došlo z jakéhokoliv důvodu, oceňuji že vložením do babyboxu dala svému dítěti možnost rychlé adopce bez právních průtahů.

ahaihi ( 25. října 2010 11:24 )

je to úžasné, že dieťatko žije môže sa mu nájsť nová rodina. Mamina sa rozhodla ho porodiť a dať mu šancu na život. Veď preto sú babyboxy. Nikoho neodsudzujem, skôr tomu fandím. Koľko žien nemôže a chce detičky - toto je šanca

bobina ( 25. října 2010 08:14 )

kteří hned dotyčného člověka odsoudí,odstřelí a vědí o něm kulové! Prostě chroničtí mentorové,kteří zřejmě všechno ví nejlépe. Ono hodit kamenem z poza rohu tak že mně nokdo nevidí opravdu není hrdinství a udělá to jen zbabělec. Tu paní neodsuzuji protože život je mnohdy natolik složitý a záludný že se všem holt dobře nežije. Ti s plným břichem odsuzují rychle ale o životě hladových vědí prd.lajz!Paní nešla na přerušení,donosila zdravé dítě a věnovala ho jiným,co je na tom k odsouzení???? Možná pro mnohé bude překvapením druhá stránka věci a to že jí to třeba stálo dost sil rozloučit se s dcerkou kterou přivedla na svět a umožnit jí lepší život nežli by jí mohla nabídnout sama! Už je to tak,že nikdy se nikdo nezavděčí všem! Holčičce přeji hezký nový život a mamince přeji klid v duši!

marsa ( 25. října 2010 06:59 )

Ano,velky souhlas s DOBROTKOU,nevite pozadi,a co je dulezite,dite zije!!!A kdyz bylo dobre opecovavane,kdovi co v tom bylo.Adelce hodne zdravicka!

Zobrazit celou diskusi