Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chlapec v babyboxu: Pupeční šňůru měl podvázanou tkaničkou od bot

Chlapečka pojmenovali Jan Vančura
Ilustrační foto  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: val, ČTK - 
21. září 2010
14:14

V úterý v noci někdo odložil novorozeného chlapce do babyboxu v kladenské nemocnici. Dítě mělo na sobě pouze ručník a pupeční šńůru mělo zavázanou černou tkaničkou od bot.

Jan Vančura, jak dítě zdravotníci pojmenovali, je 33. dítětem nalezeným v české síti babyboxů.

"Patří k těm nejchudším, protože měl na sobě jen starý ručník. Tam, kde se narodil, netekla voda, ale sestřičky na kladenské neonatologii si ho vykoupaly a oblékly," uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Chlapeček je v pořádku

Podle Hesse mělo miminko pupeční šňůru zavázanou černou tkaničkou od bot.
Primář dětského oddělení kladenské nemocnice Petr Lyer potvrdil, že je chlapec zdravý. "Narodil se pouze několik hodin předtím, než byl do babyboxu odložen," uvedl Lyer.

Hledají se noví rodiče

"Po zdravotních testech podají sociální pracovníci návrh soudu, aby ho někomu svěřil do péče," vysvětlil Hess. Po určité zkušební době by pak podle něj dítě mohlo zůstat u nových rodičů nastálo. "Předpokládám, že navrhnou nějaké rodiče, kteří už podali žádost a jsou testovaní a proškolení," dodal Hess.

Zatím naposledy bylo do babyboxu odloženo miminko letos v červnu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Čerstvě narozenou dívku zdravotníci pojmenovali Květuška.


K čemu slouží babybox?

Takzvaný babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost odložit anonymně dítě, aniž ho ohrozí na zdraví či na životě. V ČR je zatím 39 babyboxů. V úterý 28.9. plánuje občanské sdružení Babybox pro ohrožené děti - Statim otevřít 40. schránku v Hodoníně. Hessovým cílem je mít babybox v každém okrese.


sluppi ( 21. září 2010 15:28 )

Tak alespoň skončil v babyboxu a né někdě v popelnici.

siroky11 ( 21. září 2010 13:04 )

V Praze je velká demonstrace, proč nás neinformujete? Vždy se kasáte, že jste u všeho první, tak nechrápejte !!!

Zobrazit celou diskusi