Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlapeček z babyboxu: Byl nechtěný, vzkázala matka

Autor: Libor Jakubec, Kbali - 
9. července 2011
15:42

Smutný vzkaz do začátku života zanechala neznámá matka čerstvě narozenému chlapečkovi. Je to nechtěné dítě, napsala do dopisu, který spolu s novorozenětem vložila do babyboxu liberecké nemocnice. O zdravé a normálně vyvinuté miminko se nyní stará celý personál dětského oddělení. Ten mu také dal jméno Ondřej Pátek.

„Alarm u babyboxu se spustil v pátek ve tři hodiny a padesát minut ráno. Uvnitř schránky jsme našli oblečeného a čistého chlapečka,“ řekla lékařka Michaela Richterová. Miminko vážilo 3,62 kg a měřilo 50 cm. Podle dopisu, který neznámá matka u dítěte zanechala, se narodilo ve čtvrtek.

„Chlapeček měl podomácku ošetřenou pupeční šňůru. Sestry mu vybraly jméno Ondřej a příjmení Pátek, podle dne, kdy jsme ho objevili,“ vysvětlila lékařka. Matka miminka si v ručně psaném dopise přála, aby se chlapeček dostal do adoptivní rodiny, kde prý mu bude lépe, protože je nechtěný.

„Malý Ondřej je již druhým miminkem, které se v liberecké nemocnici podařilo zachránit od roku 2008, kdy jsme babybox zprovoznili. Prvním byla v říjnu 2009 holčička Andrea Neděle,“ řekl mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec.

V České republice matky odložily do schránek u nemocnic již 53 dětí. Organizace spojených národů (OSN) projekt babyboxů kritizuje. Podle něj se má stát soustředit na sociální poradenství a podporu nechtěně těhotným ženám. „Výbor OSN rozhoduje o něčem, co očividně vůbec nepochopil,“ hájí svůj projekt zakladatel sítě babyboxů v Česku Ludvík Hess.

wojtylak ( 22. července 2011 09:53 )

dopadl dobře lepší náhradní rodiče ,než aby mu maminka fetka šlápla na hrudník.

znojmacka ( 11. července 2011 14:17 )

alumno, ale nemůžeš to vědět na 100 %, jestli by všechny tyto děti, ač nechtěný, byly nakonec vychovány a ani jedno z nich neskončilo na smetišti, žejo.. ta zbývající špetka zodpovědnosti ženský , že dítě radši odloží do BB, než zabije, není bezpečnou pojistkou, na kterou by se dalo spoléhat, kdyby ta možnost BB nebyla.. pediatr se na ČT24 sice oháněl tím, že dítě nikdy nezjistí kdo jsou jeho biol. rodiče a že je mu tím popíráno právo na informaci. Zároveň ale v rozhovoru řekl, že život dítěte je nejcennější a mohl rovnou i připustit, že snad i cennější než informace.. tyhle děti se dostanou (už jako párměsíční)- do milujících rodin, které je CHTĚJÍ a dají jim to, co nedostaly od biol. rodičů. Takže stát to nemusí drásat, pokud na výchovu neměla zodpovědnost vlastní matka, jiná ji mít bude a ráda.. Babyboxy nejsou výchovným přostředkem dospělých, jsou případně životzachraňujícím prostředkem pro mimča. Asi tady snad někoho štve, (nemyslím tebe)-že se babybox neotevře jen za 30 Kč poplatek, nebo co? I kdyby z těch 52 nebo kolika odlož. dětí by 51 bylo z donucení vychováno a 1 bylo v popelnici, pořád je ta oběť vysoká a zatímco ty ostatní děti mají šanci mít normální život, to jedno zavražděný by neměšlo šanci na vzkříšení a na žádnej život, natož normální..

znojmacka ( 11. července 2011 13:44 )

limak .. dobrej stěr..

sova13 ( 11. července 2011 13:19 )

Argumentuješ úplně stejně hloupě a bezcitně jak ti nabubřelí panáci. Copak každá žena je schopná vychovávat nechtěné nebo dokonce nenáviděné dítě (viz. příspěvky monjja a e.44, je v nich hodně pravdy). Vždycky byla nějaká možnost, kam takové dítě odložit. Už v branách klášterů na to bylo zařízení, dá se řici, že připomínalo primitivní předpodobu babyboxů. I zvonec tam byl. Nebo se děti odkládaly na schody kostelů. Jenže tyto děti většinou končily doživotně v područí církve. Ale stále lepší než smrt. Z babyboxu se dítě dostane do normální rodiny a má šanci na normální plnohodnotný život. Možná že kdyby nebyly babyboxy, neskončily by všechny děti, které do nich byly dané mrtvé, ale některé určitě. A ani ty ostatní by nečekalo nic pěkného. Jak se asi tak může mít nechtěné nebo dokonce nenáviděné dítě, které někdo vychovává jenom z povinosti? S velkou pravděpodobností by to nedopadlo dobře, dítě by stejně skončilo v dětském domově, ale až ve věku, kdy o jeho adopci bude téměř nulový zájem.

e.44 ( 11. července 2011 12:05 )

To nejseš sama. A nemusí jít jenom o znásilnění. Znám jeden případ, kdy bylo počato dítě z lásky. Jenže ještě než se narodilo, vyklubal se z budoucího tatínka pěknej grázl, s kterým by byl život peklo, a kterej tý nastávající mamině ublížil tak odporným způsobem, že prostě jeho dítě nemohla mít ráda. Přesto mu chtěla dát šanci na život v rodině, kde ho budou mít rádi. Tak se ho po porodu v nemocnici zřekla. Jenže pokud se dítě narodí v porodnici, je matka vždy známá a někdy i otec. A to neúměrně prodlužuje možnost adopce. Dítě z babyboxu je možné, pokud jsou budoucí rodiče již prověřeni, adoptovat téměř okamžitě.

Zobrazit celou diskusi