Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zfušovaný porod: Porodní bába dostala podmínku

Autor: ČTK, zuf, ljš - 
21. září 2011
15:06

Porodní asistentka Ivana Königsmarková, nadšená zastánkyně domácích porodů, se před dvěma lety dopustila tragické chyby při porodu v bytě rodičky Pauliny P., ke kterému navíc ani neměla oprávnění. Dítě nakonec po 20 měsících zemřelo. Porodní bábě hrozily za zpackaný porod čtyři roky vězení, nakonec může být ráda, že vyvázla pouze s podmínkou.

Obžalovaná Ivana Königsmarková, která je prezidentkou Unie porodních asistentek, přišla k procesu do budovy Obvodního soudu pro Prahu 3 osobně. Rodiče postiženého dítěte nedorazili. Obžaloba vinila Königsmarkovou z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Novorozenec při komplikovaném porodu, který probíhal tři dny, utrpěl těžké poškození mozku a následkem toho na okolní svět nereaguje.

Königsmarková, které původně hrozil čtyřletý trest, nakonec od soudu odešla pouze s podmínkou. Její početní odpůrci si ale pravděpodobně přesto oddychnou, protože soud jí uložil také zákaz činnosti na pět let. Součástí rozsudku je také nařízená úhrada škody 2,7 milionů, kterou má zaplatit zdravotní pojišťovně.

Porod, který je předmětem soudního sporu, probíhal v červenci 2009 v Praze. Rodička Paulina P., která měla už dvě děti, se rozhodla absolvovat jej doma s asistencí Ivany Königsmarkové. Zatajila jí však, že její dva předchozí porody proběhly velmi komplikovaně a musely se uměle vyvolávat. Při porodu došlo ke komplikacím a dítě vdechlo zkalenou plodovou vodu a začalo se dusit.

Podle obžaloby porodní asistentka nerozpoznala problém včas a nereagovala adekvátně. Neměla navíc ani oprávnění k vedení porodu a chybělo jí i zdravotnické vybavení nezbytné v případě potíží.

Königsmarková však odmítá, že by pochybila. Až do porodu podle ní nic nesvědčilo o tom, že by měly nastat komplikace, věděla jen o vysokém tlaku rodičky. Po porodu začala s umělým dýcháním u dítěte a zavolala záchranáře. Lékařka záchranné služby dítě rozdýchala, přesto však došlo k nevratnému poškození mozku. Porodní asistentka přiznala, že oficiální oprávnění k vedení porodu skutečně neměla.

Lékaři Ústavu péče o matku a dítě v Podolí, kam bylo dítě převezeno, vyloučili, že by se dítě dusilo kvůli vrozené vadě. Přesná příčina toho, proč ke komplikaci došlo, se však určit nedá. Další lékař však u soudu řekl, že už vyšší tlak matky je dostatečným důvodem, proč těhotenství považovat za rizikové.

Následky komplikovaného porodu se podepsaly na celé rodině. Malý Anatol kvůli postižení mozku nereagoval na žádné vnější podněty, neviděl ani neslyšel, pouze ležel. V březnu tohoto roku zemřel, dožil se pouhých dvacetiměsíců. „Rozvedli jsme se, moje matka se kvůli tomu léčila na psychiatrii,“ svěřila se Paulína.

bobou ( 23. září 2011 10:19 )

Vždyť se všici motáte do něčeho po čem je Vám všem prd. Matka se sama, dobrovolně rozhodla pro domácí porod. Vždyť dříve se jinaj, než doma ani nerodilo. Že zatajila rizikové předchozí porody je věc jejího svědomí. Chlapeček byl těžce postižený a za několik měsíců zemřel. A nyní se ptám kolik rodiček si zažilo stejné trauma, byť rodily v porodnicích s odbornou péčí i okamžitou pomocí? Kolik žije (i nežije) těžce poškozených dětí, díky zpackanému porodu? Porod je vždy velké riziko ať si to uvědomujeme či ne.

znojmacka ( 22. září 2011 08:24 )

cococo no a původně bylo v článku napsáno, že porodní bába má platit náhradu škody RODINĚ.. což mě úplně vyšokovalo a doufám, že to byl omyl a náhrada patří opravdu pojišťovně.. a souhlasím, že by se rodička na tom měla určitě podílet.

hofihofi ( 22. září 2011 01:01 )

A povsimnete si prwezidentka porodnich bab a tohle.

hofihofi ( 22. září 2011 01:00 )

Zavedeni porodnic asi ma vyznam, ze? Nejsou ntu pro nic za nic,drive by ani nikgo nenapadlo rodit doma semlit se muze cokoliv a doma neni ani krev na transfuzi a celkove vybaveni vcetne dezinfekcnich postupu te baby.

cococo ( 22. září 2011 00:03 )

Škodu by měla hradit i Paulina. V tom jedou dámy obě.

Zobrazit celou diskusi