Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žák ve škole rozbil láhev s jedem! 12 dětí je v nemocnici

Autor: šim, jad - 
16. listopadu 2010
14:29

Žák Základní školy v Lysé nad Labem rozbil o velké přestávce láhev s nebezpečným formaldehydem. 12 dětí muselo být okamžitě převezeno do nemocnice. Všechny jsou mimo ohrožení života.

Nehoda se stala v úterý o velké přestávce po půl desáté dopoledne. Žák 8. A si házel v učebně chemie a přírodopisu s antistresovým balonkem. Nešťastnou náhodou trefil skleněný válec s formaldehydem. Tekutina se rozlila.

Přestože žáci opustili okamžitě učebnu, šest z nich si po chvíli začalo stěžovat na pálení očí a krku, někteří také zvraceli. Ředitel školy přivolal záchranku, která dvanáct dětí, včetně jeho dcery, jež také hodí do 8. A, převezla do nemocnice, a hasiče, kteří třídu odvětrali.

Sedm dětí převezli záchranáři do Mladé Boleslavi, čtyři do Kolína a jedno do Fakultní nemocnice – Praze-Krči. „Přijali jsme sedm malých pacientů a dva z nich leží na jednotce intenzivní péče. Všechny děti jsou zde ale víceméně jen na pozorování a jejich zdravotní stav není život ohrožující,“ potvrdila Blesk.cz mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemonice Kamila Hamáčková.

Co může formaldehyd způsobit?

Formaldehyd je jedovatá látka, která v lehčí koncentraci při nadýchání dráždí dýchací cesty. „Ve vyšších koncentracích způsobuje zvracení, dušnost, otok plic a může být i zabíjet. Lidi, kteří se látky nadýchají, je třeba neprodleně dopravit do nemocnice,“ řekla Tereza Janečková ze středočeské záchranky.

anka ( 17. listopadu 2010 15:28 )

taky me to napadlo....jinde to delaji tak, ze decka maji jen kratinke prestavky a pak jim davaji velkou pred nebo po obede, kde je vsechny vyzenou na skolni hriste.....kde se ucitele a dobrovolnici stridaji v dozoru....

janedo ( 17. listopadu 2010 11:08 )

Někteří umějí.

zaviracispendlik ( 17. listopadu 2010 10:26 )

ve flašce s formaldehydem taky jednou skončíš

janedo ( 17. listopadu 2010 09:54 )

Ještě je to bohužel patrno ze způsobu Vaši práce s klávesnicí.

janedo ( 17. listopadu 2010 09:48 )

Nejste sám, připadal jsem si stejně. Odchod do důchodu mě osvobodil. Předpisy se musí ctít !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání