Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poloslepý saniťák: Zavinil smrt dvou lidí

Sanitka bourala na silnici k Červenému Kostelci.
Sanitka bourala na silnici k Červenému Kostelci.  (Autor: Pro Blesk - Jiří Mach, Jitka Žigová)
Autor: Jitka Žigová, oj - 
21. září 2010
22:27

Vezl čtyři pacienty na dialýzu, vylétl se sanitkou ze silnice a narazil do zábradlí. Jeden pacient zemřel na místě, druhý při převozu do nemocnice. Za loňskou nehodu dostal včera saniťák Karel K. (69) z Náchoda podmínku. Když řídil, byl na jedno oko slepý a na druhé takřka nevidomý. Boural proto, že ho za volantem postihla mrtvička!

Poloslepého saniťáka soud potrestal 18 měsíci s odkladem na tři roky. Nedával mu za vinu příčinu havárie, ale její následek, protože pacienty ve voze nepřipoutal. Dva zemřeli, další muž se lehce zranil a jedna pacientka přišla o slezinu.

Oční lékař mu zakázal řídit

„Poruchu prokrvení mozku nemohl předvídat. Zavinění spočívá v tom, že nepoučil pacienty o poutání. Dokonce byla praxe, že se běžně nepoutali,“ řekl soudce Jiří Kučera. Ten ale nepřijal návrh žaloby zakázat saniťákovi řízení, přestože oční lékař muži řízení zakázal už dříve. „Na nehodu můj špatný zrak skutečně neměl vliv. Dnes už bych si ale řídit netroufl ,“ prohlásil Karel K. Pozůstalým se u soudu omluvil.

Příbuzní pacientů ze sanitky jsou přesvědčeni, že na lavici obžalovaných měl být i zástupce zdravotní služby, která saniťáka zaměstnávala. Podle nich ho zřejmě neposílala na zákonem daná pravidelná vyšetření, která mohla včas odhalit jeho zdravotní problémy. Zvažují, že případ poženou před občanskoprávní soud.

zirafa ( 22. září 2010 21:14 )

ganzanie, tenhle rys ostrovid podle mě nemůže řídit ani vozejk v martketu, aniž s ním bourá do regálů..... a oni ho nechají řídit sanitku s lidmi!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání