Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Noční bouřka zabíjela!

Autor: ČTK, hto - 
13. června 2010
11:27

V Blansku zemřela devětatřicetiletá  žena pod vyvráceným stromem. Záchranná služba musela na jižní Moravě v sobotu vyjíždět 250 krát!

Škody po prudké bouři na jižní Moravě odstraňovali hasiči celou noc. Likvidovali spadlé kmeny a sesuvy půdy na silnicích, čerpali vodu z obytných domů i nemocnic, zachraňovali ohrožené lidi a zvířata.

Po bouři zůstalo několik zraněných lidí. V Tišnově padající větev způsobila otřes mozku a pohmožděniny sedmnáctileté dívce. V Kosticích ženu (59) zranilo sklo z rozbitých dveří. "V Ratíškovicích se lehce zranila žena po nárazu do ležícího stromu na vozovce, ve Slavkově u Brna byl lehce zraněn muž po pádu stromu na auto," řekla mluvčí záchranářů Barbora Zuchová. Strom spadl na auto také ve Veselí nad Moravou, záchranáři pak z místa nehody odvezli ženu s náhlou slabostí.

Nejvíce škod bouřka napáchala na Blanensku. Padající stromy zablokovaly hlavní silnici mezi Blanskem a krajským městem a poškodily střechy chat v rekreační oblasti v Jedovnicích. U jedné chaty strom zablokoval vchod takovým způsobem, že se obyvatelé nemohli dostat ven. "Desítky vyvrácených stromů téměř odřízly od světa majitele chat. Celou oblast museli pracovníci rozvodných závodů odpojit od elektrického proudu," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Vyvrácený strom zabíjel

V Blansku přišla o život devětatřicetiletá žena. "Vítr vyvrátil strom, který spadl na jeden z domů a rozbil v něm okna. Pod stromem pak obyvatelé nalezli ještě ženu, která se v blízkosti domu zřejmě ukryla před bouří," uvedla policejní mluvčí Iva Šebková.

V Králově Poli například hasiči zachraňovali tříčlennou osádku dodávky, která uvízla v laguně a voda začala zaplavovat kabinu auta. Bouřka zablokovala na několika místech velký městský okruh. V České ulici v centru Brna hasiči čerpali vodu ze suterénu domu a výkopů. "Při rekonstrukci potrubí tam hrozil únik a výbuch plynu," řekl Haid. Voda zatopila mnoho sklepů a dalších prostor.

V Brně hasiči čerpali vodu například ze suterénu porodnice na Obilním trhu, z nemocnice Delta v Drobného ulici a hotelu v Lidické ulici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání