Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt skladatele: Mohl zavražděný pár žít?

Autor: Vlaďka Hradská, pal - 
12. února 2010
17:34

Mohli hudební skladatel Pavel M. a jeho žena žít? Policie šetří postup hlídky, která ve středu večer v Českých Budějovicích zasahovala.

Muzikant se cítil ohrožen, když na něj ve středu ve 22 hodin zaútočil jeho psychicky nemocný nevlastní syn a obrátil se o pomoc na policii. Té se ale nedočkal. O dvě hodiny později už byli manželé mrtví.

„V deset hodin večer oznámila rodina oběti, že dochází ke konfliktu s nevlastním synem. Hlídka vyrazila na místo a po rozhovoru s nimi zahájila pátrání a kontaktovala nadřízené. Z místa kvůli pátrání odjela,“ uvedl náměstek jihočeské policie Roman Svatoš.

Násilník, který své příbuzné neohrožoval poprvé, se ale vrátil a manžele nelegálně drženou pistolí brutálně zastřelil. Přitom svému otci zasadil do těla i několik ran nožem s dlouhou čepelí. To vše se dělo za dveřmi bytu, kde v té době byly také dvě dcery (16,17) zavražděných. „Ředitel Jaromír Heřman dal kontrolnímu úřadu pokyn, aby provedl detailní analýzu událostí z noci na čtvrtek a postup policistů prověřil. Chceme vědět, jestli nepochybili,“ potvrdil Svatoš.

Přátelé známého hudebního skladatele i část českobudějovické kulturní veřejnosti míní, že šlo vraždě zabránit. Skladatel se totiž obrátil na policii třikrát s tím, že ho nevlastní syn ohrožuje. V jednom případě kriminalisté útok šetřili jako trestný čin násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Věc ale odložili, protože podle znaleckého posudku trpí schizofrenií a nebyl za svůj útok odpovědný. Současně podali návrh na státní zastupitelství na ambulantní léčbu útočníka. „Vyhrožoval a ohrožoval je dál. Proč ani potom nezasáhli rázněji,“ hledají odpověď zdrcení příbuzní.

Nebezpečný násilník Jan H. (28) skončil v bavorské policejní cele. Jen 17 hodin poté, co zastřelil matku a pobodal a zastřelil nevlastního otce, ho při běžné silniční kontrole zadržela policejní hlídka v Pasově. O tři hodiny později policisté potvrdili, že se skutečně jedná o muže, na kterého byl vydán evropský zatykač. Do týdne by měl být vydán do Česka. Pokud byl v době vraždy příčetný, hrozí mu až dvacetiletý, případně výjimečný trest. Nebude-li odpovědný za své činy, skončí v ústavu.

zirafa ( 13. února 2010 21:03 )

POMÁHAT A CHRÁNIT! !! A v tomto případě dělala policie co??!! Ani nepomohla, ani neochránila...

arew ( 13. února 2010 13:21 )

V Budějovicích asi bylo více mrtvých manželských párů hudebního skladatele. Do včera to byl Pavel N. se ženou, teď je to zase Pavel M. se ženou...

sakra ( 13. února 2010 10:43 )

Za to je třeba pár funkcionářů pozavírat.

anncz ( 12. února 2010 22:10 )

že si skladatel nepořídil bambitku, magora by si zastřelil sám, šel by sice sedět /jak jinak/ ale žil by. Obrátit se na policii ČR byla tragická chyba, kterou zaplatili životem 2 lidi a celoživotním tramatem dvě nezletilý holky!!

bubaku ( 12. února 2010 17:57 )

Jasně,informuj a požádej o pomoc policii,ale poraď si občane sám!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání