Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odvolání v kauze Kuřim: Tresty potvrzeny!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. března 2009
13:46

Olomoucký vrchní soud dnes (v pondělí) potvrdil mnohaleté tresty vězení v kuřimské kauze týkající se neobvykle brutálního týrání chlapců Ondřeje a Jakuba.

Jejich matka Klára tedy zůstane devět let a jejich teta Kateřina deset let ve vězení. Platí i tresty pro další aktéry kauzy. Rozhodnuto zatím není o osudu Barbory Škrlové alias Aničky. Vrchní soud rozhodne o jejím odvolání v samostatném řízení.

Vrchní soud dnes potvrdil verdikt brněnského krajského soudu z loňského října. Podle něj stráví kromě sester Mauerových sedm let ve vězení Hana Bašová a Jan Škrla. Dalšího odsouzeného Jana Turka čeká pětiletý nepodmíněný trest.
"Brněnský soud se řádně vypořádal se všemi důkazy a rozhodl správně," uvedl soudce Milan Kaderka. Jednání Barbory Škrlové projedná vrchní soud samostatně. Důvodem je to, že její advokát je nemocný a nemohl se současného jednání zúčastnit.

Chlapci byli podle obžaloby týráni od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Cílem bylo vytvořit z hochů lidi se zlomenou vůlí, připravené na slovo poslechnout jakékoli rozkazy. Odsouzení byli podle některých názorů členové náboženské sekty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání