Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ondra a Jakub z Kuřimi: Táta, babička, nebo děcák?

Autor: ČTK, op - 
17. prosince 2008
11:08

AKTUALIZOVÁNO: Ondřej a Jakub z kuřimské kauzy týrání se možná už dnes dozví, u koho budou dál žít. Zatím bydlí už víc než 18 měsíců v brněnském centru Klokánek.

Soud by měl během středy a čtvrtka určit trvalého opatrovníka dětí. O chlapce, které týraly jejich matka a teta, usilují otec, prarodiče z matčiny strany, i centrum Klokánek, kde oba chlapci v současnosti žijí.

Od 13:00 začne soudu výslech účastníků řízení. Budou vyslechnuti také tři znalci z oboru psychologie a psychiatrie, jejichž posudky budou klíčové pro rozhodnutí o dalším umístění chlapců.

Ondřej a Jakub znalcům řekli, že se jim v brněnském Klokánku líbí. Také si pochvalovali návštěvy otce, Radka Coufala, který je nyní o víkendu může brát i mimo prostory Klokánku.

Soud probíhá, s ohledem na oba chlapce, s vyloučením veřejnosti. Přítomni jsou prarodiče Eliška a Ladislav Mauerovi, otec chlapců Radek Coufal, nová ředitelka brněnského Klokánku Zuzana Blažková, i 'teta' Ondřeje a Jakuba Gabriela Pokorná. Matku chlapců Kláru Mauerovou, která byla odsouzená na 9 let vězení a proti rozsudku se odvolala, zastupuje u soudu advokátka Kateřina Navrátilová.


Případ krutého mučení se dostal na veřejnost poté, co policie našla v komoře domu Kláry Mauerové nahého svázaného Ondřeje. Později vyšlo najevo, že skupina lidí zřejmě týrala i staršího Jakuba.

V říjnu za to sestry Mauerovy, sourozenci Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek dostali tresty vězení od pěti do deseti let. Jejich odvolání by měl do konce dubna příštího roku začít řešit Vrchní soud v Olomouci.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání