Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lupič platil Vietnamci falešnými stokorunami!

Autor: Ondřej Požár - 
27. listopadu 2008
13:55

Naletěl jsem! Ty falešné stokoruny mi nepatří. Dal mi je mladistvý Stanislav Doležal (17). Takto se ve čtvrtek hájil u soudu v Brně už dříve ztrestaný lupič Patrik Štefanik-Balog (25) z Třebíčska.

Je obžalovaný z padělání peněz a z návodu k tomuto zločinu. Hrozí mu za to 9 až 13 let vězení!



Před trestním senátem stojí jako zvlášť nebezpečný recidivista. V květnu 2002 totiž vyfasoval 5,5 roku za loupež. Z vězení ho pustili loni v srpnu. A podle obžaloby zaplatil letos v březnu v Třebíči v restauraci dvěma falešnými stokorunami. Vietnamec (26) za pultem až po odchodu Štefanika zjistil, že jsou bankovky padělané.

"O pár minut později dal mladistvému Doležalovi falešnou stokorunu. Ten s ní platil nákup v supermarketu. Pokladní ale padělek odmítla a zavolala policii," tvrdí žalobkyně Eva Žďárská.

Patrik se u soudu hájil, že falešné peníze nebyly jeho. Padělky mu prý zřejmě dal zmíněný sedmnáctiletý dorostenec. Ten ve čtvrtek u soudu, kam dorazil v doprovodu vychovatelky ze soukromého dětského domova v Budišově na Třebíčsku, náhle ztratil paměť. Soudce Daniel Plšek mu ji ale důraznou domluvou okamžitě oživil.

"Patrika jsem ten den viděl poprvé v životě. Potkali jsme se v baru, kde byl můj kamarád. Ten se s Patrikem znal... Pak jsme šli do supermarketu. Patrik mi dal peníze do ruky a řekl: Zaplať to! Dal mi jednu bankovku. Neprohlížel jsem si ji. Dal mi ji u kasy. Pokladní se na to podívala a řekla, že to je padělané. Patrik ten nákup nakonec zaplatil. Vytáhl originální bankovku a zaplatil to. Pokladní šla zavolat policii. Ta přijela a odvezla nás," popsal zatčení Doležal, který má také potíže se zákonem.

Policisté v jeho bundě našli i falešnou padesátikorunu. "Dal mi ji Patrik, abych měl na cigarety. Nevím, kde to bylo, možná v obchodě," tvrdil sedmnáctiletý nakrátko ostříhaný svědek.

"Platil jsem za něho a dalšího kamaráda občerstvení v baru. Měl jsem ten den u sebe tisíc korun, a to pětistovku, dvě dvoustovky a stovku. Když mě zatkli, měl jsem u sebe jen pravé peníze, žádné falešné bankovky u mě nenašli! Čekali jsme na kriminálku, aby se to vysvětlilo. A nakonec z toho obvinili mě!" vypověděl Štefanik.

Sám sebe označil jako smolaře. "Moji vlastní rodiče Balogovi mě dali do děcáku. A jako mladý jsem byl ve vězení. Seděl jsem dlouho, mám odsezených pět let, takže falešné peníze ani po hmatu nepoznám. A když pozvu kamarády do baru, tak za ně i zaplatím. Radši umřu, ale nakonec to vždycky odskáču já. Jiný už nebudu! Mám přítelkyni, která je z toho špatná," zpovídal se soudu mladý trestanec, kterého eskorta přivedla z vazby.

"Věděl jsi to, že to jsou padělané peníze!" vmetl Štefanik svědkovi do tváře. "Nevěděl jsem to!" hádal se s obžalovaným sedmnáctiletý dorostenec.

"Tři mladí kluci platili láhev alkoholu stokorunou. Ta vypadala jako sepraná. Byla pomačkaná, nezdála se mi. Vyzkoušela jsem ji na přístroji a zjistila jsem, že je falešná. Proto jsem zavolala policii. Mladíci se divili, že je bankovka falešná," uvedla pokladní.

Obžalovaný recidivista je také od letošního ledna u třebíčského soudu souzený za pokus o úvěrový podvod, když ze spořitelny chtěl vylákat půjčku a v bance předložil zfalšované údaje.

Soudce kvůli výslechu dalších svědků odročil proces na začátek ledna 2009.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání