Kriminalisté odboru hospodářské kriminality začali v květnu minulého roku prověřovat informace k tehdy neznámému muži, který měl s největší pravděpodobností platit padělkem bankovky v hodnotě 2 000 korun. Bankovku policistům vydala mladá žena. Sdělila jim, že se s neznámým poznala prostřednictvím internetové seznamky. Domluvili si v Ostravě společnou schůzku za účelem sexuálních služeb. Smluvené proběhlo a muž jí zaplatil. Když chtěla žena následně platit dvoutisícikorunou za zboží v marketu, prodavačka jí sdělila, že se jedná zřejmě o padělek.

Kriminalisté zajištěnou bankovku zaslali České národní bance k odbornému vyjádření. Z výsledku vyplývá, že se jedná opravdu padělek.

Kriminalisté od samotného počátku prověřovali vše, co by je mohlo dovést na stopu pachatele. Kromě detailního zadokumentování informací od mladé ženy „zabrouzdali“ i v policejních evidencích, zda nenaleznou nějaký obdobný skutek. Zjistili, že stejný modus operandi vykazovalo jednání z léta minulého roku v Olomouci – platba padělkem dvoutisícikoruny za sexuální služby.

Olomoučtí kolegové již znali totožnost muže a porovnáním obou případů bylo prokázáno, že se jedná o téhož pachatele. Naši kriminalisté jeho vytěžením zjistili, že měl v polovině minulé roku doma vyrobit na běžném zařízení bankovky různých hodnot. Jelikož se mu například dvousetkoruny nepovedly, vyhodil je do koše. Bankovky v hodnotě 2 000 korun se mu zdály dobré, tak si jich několik dal do peněženky. Původní úmysl platit padělky třeba za benzin si rozmyslel z obav pečlivé kontroly peněz obsluhou. A druhou variantou bylo ušetřit tak při placení za sexuální služby…

24letý muž z Ostravy zaplatil za sex dvakrát (Ostrava a Olomouc), ostatní padělky zlikvidoval, neboť se správně domníval, že je v hledáčku policistů. Nyní je obviněn ze zločinu padělání a pozměnění peněz. Trestní sazba se v tomto případě pohybuje v rozmezí od 3 do 8 let.

por. Mgr. Soňa Štětínská tisková mluvčí PČR FOTO: PČR