Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vrah Zelenka chodil s ženami i muži: Byl hrozně citlivý, tvrdili o něm

Autor: ljš - 
27. prosince 2016
06:19

Byl frustrovaný z toho, že otec nepřijal jeho homosexualitu. I to je jedna z možných příčin, proč začal heparinový vrah Petr Zelenka (40) před deseti lety zabíjet. V době, kdy si hrál na "pána smrti", už žil s mužem a se svou orientací se zřejmě smířil.

Ještě tři roky před vraždami žil Zelenka u svých rodičů. S tím, že se mu líbí muži, se svěřil nejprve matce a sestře a prosil je, aby to řekly otci. Ten to podle vrahova kamaráda těžce nesl, a tak se Zelenka snažil chodit se ženami.

Jednou z nich byla i Irena z Olomoucka, se kterou Blesk po odhalení sériových vražd mluvil. "Zasáhlo mě to opravdu hodně. Nikdy v životě bych to do něj neřekla. Já ho pamatuju jako milého hodného člověka. Byl pozorný. V práci byl až extrémně pracovitý. Nemohu o něm říct nic špatného. A rozhodně se za to nijak nestydím, že jsem s ním něco měla. Navíc, je to už dávno a byl to určitě jiný člověk, než je dnes," řekla tehdy.

"Je to strašně divné. Já bych myslela, že teď musel být víc v pohodě, než kdy předtím, když si přiznal svou orientaci a našel si přítele,“ dodala přitom. A měla pravdu. Zelenka sám totiž psychologovi přiznal, že poté, co odešel od rodičů a začal žít s partnerem Milanem, prožíval nejšťastnější období života.

Životní láska

V příteli měl velké zastání. Přestože se k vraždám přiznal, Milan věřil v jeho nevinu. "Pokud by vás někde chytli a rozbili hlavu, tahali vás po zemi a tloukli, a on je velice citlivý člověk, který se bojí bolesti, tak byste přiznal a podepsal cokoli. On se prostě bojí fyzického násilí. Nenechali ho spát, tahali ho po výsleších, tři dny nespal a předtím dělal dvanáctihodinové služby, aby měl tento týden volno. Myslím, že v Havlíčkově Brodě jsou rádi, že chytli jednu ovečku. A teď na něj naházejí všechna úmrtí za sedm let," vysvětloval tehdy Deníku.

Podle něj ho práce na jednotce ARO, kde vraždil, nenaplňovala. "Pokaždé, když jim někdo umřel, tak ho to trápilo. Ale je mi divné, že když měl primář podezření už v květnu, proč se ho nezeptal, jestli třeba nespletl léky nebo něco jiného," divil se.

Eutanázie?

Pozitivně se o Zelenkovi vyjadřoval i jeho bývalý přítel Martin, se kterým chodil ještě v době, kdy svou orientaci před otcem. Popisoval ho jako velice citlivého a hodného muže. "Dívali jsme se spolu na filmy. Když to mělo smutný konec, rozbrečelo ho to, stejně jako mě," vzpomínal.

V rozhovoru pro Blesk také naznačil, že Zelenka se mohl snažit pacientům pomoci. "Začal mluvit o tom, že smrt je v některých případech vysvobození. Několikrát byl prý i pacienty požádán, aby jim pomohl to trápení ukončit," tvrdil.

Případ Zelenka

Na jaře a v létě roku 2006 zemřelo na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) nemocnice v Havlíčkově Brodě několik pacientů v důsledku zvýšeného krvácení. Šlo o osoby, které již krvácivé projevy měly, takže jejich smrt zpočátku nevyvolala podezření. Když však série úmrtí pokračovala, došel primář oddělení Pavel Longin k závěru, že příčinou poruch srážlivosti krve mohlo být podání léku heparin. Tuto hypotézu později potvrdil i laboratorní rozbor krve jedné z obětí.

Z porovnání časů podezřelých úmrtí s rozpisem služeb personálu vyšel jako pravděpodobný pachatel tehdy třicetiletý zaměstnanec ARO Petr Zelenka. O svých zjištěních informoval primář Longin vedení nemocnice, které Zelenku koncem září 2006 propustilo. Trestní oznámení na něj podalo teprve v polovině října 2006, za což později čelilo silné kritice. Podobně na tom byla i policie, která Zelenku zatkla až 1. prosince.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání