Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před 10 lety byl dopaden heparinový vrah! Zpověď policisty, který ho zatýkal

Autor: Jiří Čada - 
1. prosince 2016
05:32

Deset let dnes uplynulo od dramatického zadržení heparinového vraha Petra Zelenky (40). Zatčen byl v jihlavské nemocnici, kde v té době pracoval. Za vraždu sedmi pacientů podáním smrtelných dávek heparinu v havlíčkobrodské nemocnici a deseti dalších pokusů byl v únoru 2008 Krajským soudem v Hradci Králové poslán do vězení na doživotí.

Byl pátek deset minut před osmnáctou hodinou. Z výtahu na interním oddělení nemocnice vystoupil mladý muž. „Jste pan Zelenka?“ ozvalo se nečekaně za jeho zády. Byla to slova jednoho z kriminalistů.

Ten současně překvapeného muže uchopil za paži. „Chtěl se vyškubnout, kladl odpor. Musel k zemi a cvakla pouta,“ vzpomíná bývalý šéf jihlavských kriminalistů Petr Gruber (47). Celé akci tehdy velel.

O tom, že bude zatýkat heparinového vraha, se Petr Gruber dozvěděl jen pár hodin předtím. Když Zelenka odešel po svém působení z havlíčkobrodské nemocnice, nechal se zaměstnat na interně v Jihlavě. Že pracuje opět ve zdravotnictví, urychlilo zásah policie.

Přestože na chodbě u výtahů interního oddělení bylo tehdy stále ještě několik pacientů a návštěvníků, pětice mužů v civilu chodbu obsadila. „Věděli jsme, že půjde na noční službu,“ uvedl Gruber.

Mlčel...

„Nikdy nezapomenu na jeho obličej bez emocí, na jeho chladné vyčkávání, co o něm vlastně víme,“ vzpomínal Petr Gruber. Do poslední chvíle Zelenka totiž doufal, že policisté vědí jen o jeho poslední oběti.

„V autě, při převozu k výslechu do Havlíčkova Brodu, mlčel. Celou cestu hleděl do země. Domnívám se, že počítal s tím, že si pro něho přijdeme, jen nevěděl kdy,“ dodal policista Gruber.

Ten za svoji kariéru zatýkal řadu vrahů. Před dvěma lety se dokonce stal ve škole ve Žďáru nad Sázavou dobrovolným rukojmím vražedkyně Barbory Orlové (28), která v šatně školy krátce předtím ubodala studenta Petra Vejvodu (†16). Policistu Grubera pořezala na hlavě.

A jak dnes vzpomíná na svoji životní kauzu Zelenkův jihlavský advokát Jan Herout? „Předně už nejsem jeho advokátem, nemám plnou moc. Ta zanikla po využití všech možných dovolání,“ tvrdí Jan Herout.

„Popravdě na ten případ vzpomínám s rozpaky. Soudce tehdy byl pod strašným tlakem médií, že se nepřiklonil ke znaleckému posudku hematologů, kteří tvrdili, že Zelenka nemohl heparinem zabíjet, ale k posudku soudního lékařství, který naopak tvrdil, že Zelenka je vrah. Jinak to ale nebyl nijak složitý případ,“ dodal Zelenkův bývalý advokát.

Trvalo to 15 vteřin

Drama při zatýkání Petra Zelenky v jihlavské nemocnici sledovala řada pacientů a návštěvníků nemocnice. „Netrvalo to snad ani patnáct vteřin,“ vzpomínal jeden z tehdejších pacientů, Josef V. (82). „Loučil jsem se na chodbě s manželkou. Už bylo po návštěvách a já ji posílal domů,“ vybavil si ve vzpomínkách následující scénu senior.

„Najednou koukám, na člověku na zemi klečí dva chlapi a nasazují mu pouta. Dva další jim spěchali na pomoc. Šéf celé akce nám okamžitě ukazoval policejní průkaz a snažil se vyděšené lidi v okolí uklidnit,“ popsal svědek zákrok kriminalistů.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání