Mezinárodní součinnostní cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se speciálními jednotkami bavorské a saské policie proběhlo včera 5. listopadu 2014 v Bayreuthu v Německu.

Cílem tohoto cvičení bylo spolupůsobení více pořádkových jednotek při policejních opatřeních na demonstracích a v nepřehledných situacích, používání taktických zásad a flexibilního velení při měnících se situacích. Předávání zkušeností a znalostí, nácvik a zdokonalení spolupráce a činnosti pořádkových jednotek probíhalo na území Německa v Bayreuthu.

Mezinárodního součinnostního cvičení se zúčastnilo celkem dvě stě policistů. Konkrétně setnina pořádkové policie Bayreuth, jednotka pro zajišťování důkazů a zatýkání Bayreuth, setnina pořádkové jednotky Hünfeld, jednotka pro zajišťování důkazů a zatýkání Sasko, podpůrné komando pořádkové policie Bavorsko, zásahová setnina Bayreuth, centrum policejního výcviku a vzdělávání Oerlenbach a policisté z pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje včetně mobilního monitorovacího centra, které plzeňští policisté využívají při monitorování chování účastníků demonstrací, shromáždění, sportovních a hudebních akcí a nebo rizikových míst se zvýšeným nápadem trestné činnosti a při preventivním dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního dohledu. Mobilní monitorovací centrum získalo Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje díky realizaci projektu s názvem „Předcházení a postih projevů extremismu při hromadných akcích“, který byl vybrán v rámci přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem s názvem „ Cíl 3 – program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013“.

Stěžejní tématem cvičení byla problematika cestování fotbalových fanoušků, kontrola a vyklizení obsazeného prostoru a násilné demonstrace. Policisté si tak vyzkoušeli nácvik zásahu při barikádě, nácvik při protestním pochodu a demonstraci a vyklizení budovy a zajištění pachatelů vyhlášených v pátrání. Policisté si tak předávali zkušenosti, cvičili rozmanité situace, se kterými se během své činnosti setkávají.

Modelové situace reálně připomínali dění při podobných zákrocích. Na cvičné ploše se tak objevil hluk, křik, oheň, dým, rozbité věci a mnohdy i díky „hereckým“ výkonům figurantů nechyběla ani hysterie a stres. Právě tyto situace prověřili zúčastněné složky, jelikož díly reálně ztvárněnému cvičení se nejlépe projeví další možné cesty spolupráce, komunikace a předávání informací.

Všichni zúčastnění policisté se cvičení zhostili s plnou vážností i nasazením a s vědomím cenné zkušenosti v mezinárodním srovnání. Po každém tématickém bloku proběhlo následné vyhodnocení situace a postupů, předání názorů a postřehů a to vše s cílem co nejefektivnějšího dopadu zákroku pod jednotným velením během případné reálné akce.

12►

por. Ivana Jelínková, DiS tisková mluvčí PČR FOTO: PČR