Při akci pod krycím názvem “SLALOM” se jim podařilo zadržet dva muže ve věku 36 a 32 let, oba z Frýdlantska, kteří se podíleli na výrobě pervitinu a jeho následné distribuci pro drogově závislé na Jablonecku a Liberecku.

Kriminalistům se na základě prověřování všech získaných poznatků podařilo prokázat, že 36letý muž nejméně od května letošního roku do konce měsíce září v domě v Albrechticích v Jizerských horách, kde právě přebýval, vyráběl pervitin a v této obci i jinde jej opakovaně prodával dalším osobám.

Kriminalistům se podařilo zjistit, že od května tohoto roku vyrobil celkem 640 g pervitinu, který z části prodal dalším osobám a z části použil pro svou potřebu. Jen pro zajímavost lze uvést, že z množsví 100 g pervitinu lze uspokojit až 1 tisíc dávek. Jeden gram prodával muž za 1 000 korun, tudíž si přišel prodejem na částku 640 000 korun.

Pozn.:Pervitin vyráběl z léku zvaného „Cirrus“, pravděpodobně dovezeného z Polska, kde je v síti lékáren běžně dostupný na léčbu zánětu horních cest dýchacích. V České republice se ve větším množství bez receptu prodat nedá. Tento lék obsahuje látku pseudoefedrin, kterou výrobci drog využívají k výrobě pervitinu).

Vše potřebné k výrobě drogy obstarával 36letému muži další, 32letý spolupachatel z Frýdlantska. Ten 36letého dnes již obviněného muže oslovil v květnu s tím, zda by pro něho nechtěl drogu vyrobit. Jeho návrh v něm vzbudil zájem, a tím take rozhodnutí spáchat trestný čin. Poté, co se oba dva domluvili na spolupráci, nakoupil 32letý muž potřebné pomůcky, tj. varné sklo, teploměry, digitální váhu, ale také chemikálie a následně také v několika případech opatřil lék Cirrus s obsahem pseudoefedrinu, a to postupně v celkovém množství nejméně 3 kg. K předávkám zboží docházelo zpravidla v domě v Albrechticích v Jizerských horách. Kriminalistům se podařilo prokázat, že i tento 32letý muž v období jednoho měsíce prodal na různých místech na Frýdlantsku i jinde pervitin, v množství nejméně 20 g, za které získal 20 000 korun. Tuto spolupráci však muži v průběhu měsíce srpna ukončili.

Kriminalisté 36letého muže z Frýdlantska počátkem října tohoto roku, po předchozím souhlasu státního zástupce zadrželi, a to u domu jeho přechodného bydliště v Albrechticích v Jizerských horách. Zadržení proběhlo velice rychle. Muž se při zadržení nebránil, ani jinak nekladl odpor.

Druhého 32letého muže kriminalisté zadrželi ve stejný den v odpoledních hodinách v jeho bydlišti na Frýdlantsku.

Současně proběhla na základě soudního příkazu domovní prohlídka domu v Albrechticích v Jizerských horách, kde mělo k samotné výrobě pervitinu docházet. Při domovní prohlídce kriminalisté zajistili domácí laboratoř sloužící k výrobě pervitinu (varné sklo, chemikálie, teploměry, váhy, plastové sáčky, krystalický materiál a další pomůcky).

Výrobou a distribucí psychoaktivní látky si 36letý muž zajišťoval finanční prostředky na běžné životní potřeby. Drogou zásoboval dospělé uživatele z Liberecka a Jablonecka, k předávkám zboží docházelo zpravidla v Liberci a Tanvaldu, ale také, přímo v Albrechticích v Jizerských horách.

Sám 36letý obviněný je od svých 16 let závislý na pervitinu. Přestože v minulosti podstoupil protitoxikomanickou léčbu, nepřineslo to žádný kladný výsledek, neboť léčbu zcela nedokončil. Protiprávního jednání, které mu je nyní kladeno za vinu, se navíc dopustil ve zkušební době. Počátkem letošního roku jej Okresní soud v Liberci pravomocně odsoudil za stejnou trestnou činnost, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 12 měsíců.

Vyšetřovatel zahájil v uplynulém týdnu trestní stíhání obou mužů. U 36letého pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

Druhý, 32letý, byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve formě účastenství, a dále přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

V případě pravomocného odsouzení hrozí oběma mužům trest odnětí svobody v délce trvání od 2 do 10 let. Oba dva jsou vyšetřováni na svobodě.

Toxi tým pracuje při Krajském ředitelství policie Libereckého kraje teprve od března 2014. I přes velmi krátkou dobu fungování se již kriminalistům zařazeným v tomto speciálním týmu podařilo odhalit 15 případů (zajistili 7 pěstíren konopí a odhalili 8 varen metamfetaminu).

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová tisková mluvčí PČR FOTO + VIDEO: PČR