V pátek odpoledne skládaly bezmála čtyři desítky chlapců a děvčat – žáků prvního ročníku Středního odborného učiliště nábytkářského a Střední odborné školy, s.r.o. Liberec, obor bezpečnostně právní činnost, tzv. „Slib záchranáře“. Ke slavnostnímu aktu, který probíhal za účasti rodičů v libereckých kasárnách, byl přizván i ředitel policie Libereckého kraje plukovník Vladislav Husák, ale i další vedoucí představitelé složek Integrovaného záchranného systému Libereckého, kteří se školou spolupracují a zajišťují některé předměty po stránce odbornosti, ale i praktického výcviku.

„Těší mně, že slib neskládají jenom příslušníci ozbrojených složek, ale také vy, kteří se teprve možná na dráhu policistů, hasičů či zdravotníků chystáte. Je to jistý závazek, i když formální, který vás nutí přemýšlet nad tím, že profese, kterou chcete jednou vykonávat, není v žádném případě jednoduchá a vyžaduje skutečně perfektní připravenost a odhodlání,“ řekl ve svém výstupu policejní ředitel.

Rovněž popřál žákům mnoho úspěchů, aby studium zvládli a vyjádřil přesvědčení, že snad někteří z nich skutečně jednou vstoupí do řad policie. „Čeká vás ještě dlouhá cesta a mnoho úsilí,“ sdělil na závěr.

mjr. Bc. Vlasta Suchánková tisková mluvčí PČR FOTO: PČR