Na dalším stanovišti byli policisté ze skupiny služební přípravy. Ti se zaměřili na ukázky sebeobrany, a to za pomoci jednoduchých hmatů a věcí, které nosí lidé běžně u sebe. Děti se dozvěděly, jakým způsobem se mají chovat v krizových situacích, např. v případě napadení a měly také možnost prohlédnout si střelné zbraně. Na třetím stanovišti probíhalo povídání o drogách, o jejich druzích a o nebezpečí z nich plynoucí. Pro lepší představu byl k dispozici i kufřík s atrapami drog.

U policie je práce velice různorodá, rozhodně nejde mluvit o stereotypu, mnohdy jde až o adrenalinové zaměstnání. Strážce zákona se navíc musí umět rychle a správně rozhodovat a jednat. Podle dotazů kladených účastníky tábora, lze říci, že je práce u policie velmi zaujala a někteří již nyní přemýšlejí, že by v budoucnu neváhali obléct uniformu.

Policie Středočeského kraje neustále přijímá do svých řad nové „parťáky“, kritériem je české občanství, středoškolské vzdělání s maturitou a bezúhonnost. Fyzickou, zdravotní a osobní způsobilost (psychologické vyšetření) prokáží zájemci až v průběhu přijímacího řízení. Pro nové uchazeče je kromě zajímavé práce žádoucí stálost zaměstnání, kariérní postup, různé výhody a sociální zabezpečení do budoucna (např. odchodné, doživotní výsluhový příspěvek, šest týdnů dovolené, ozdravné pobyty, možnost dalšího vzdělání).

por. Bc. Monika Schindlová, DiS. tisková mluvčí PČR FOTO: PČR