V pátek dopoledne vyjížděli policisté pohotovostní motorizované jednotky do ulice Kutnohorská, kde neznámý muž kradl na tamním staveništi součástky ze stavebních strojů. Díky tomu, že byli policisté na místě během několika málo minut od přijetí oznámení, podařilo se jim zadržet dvaašedesátiletého muže téměř při činu, tedy s autobaterií v ruce. Tu odcizil z odstaveného buldozeru. Dalším prošetřováním policisté zjistili, že to není první krádež zadrženého v tomto týdnu. Muž se totiž přiznal k tomu, že první autobaterii z tohoto stroje odcizil už ve středu a obratem ji prodal do nedaleké sběrny druhotných surovin. Tam ji také policisté našli a zajistili. Zadržený je v tuto chvíli podezřelý z trestného činu krádeže, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

V sobotu v půl čtvrté ráno vyjížděli policisté PMJ do ulice Kobyliská v Praze 8. Tam mělo dle oznamovatele docházet ke krádeži vloupáním v neobydleném, rekonstruovaném domě. Při příjezdu na místo si policisté všimli dvojice mužů (29, 37), kteří odcházeli od předmětné nemovitosti. Policisté je zastavili a zkontrolovali jejich zavazadla. V nich našli páčidla a montpáky, s jejichž pomocí nenechavci poškodili vstupní dveře domu, které jevily známky násilí. Avšak žádné odcizené věci policisté u kontrolovaných nenašli. S tímto zjištěním korespondovalo i přiznání zadržených. Ti uvedli, že se do domu sice vloupali, ale ten večer ještě krást nechtěli. Pouze si na jednu „hromadu“ připravili věci v podobě stavebního nářadí, pro které se chtěli následně vrátit. Z toho důvodu zadržené policisté předvedli na policejní služebnu pro podezření z trestného činu krádež vloupáním ve stadiu pokusu.

V pondělí, ve tři hodiny ráno vyjížděli policisté na základě přijatého oznámení do Soukenické ulice k tamnímu kadeřnictví. To si vyhlédl třiadvacetiletý mladík, který tvrdil, že krade, protože je ve finanční nouzi a krádeží si chtěl „vydělat“ nějakou tu korunu. Proto ze salónu odcizil notebook, mobilní telefon a kadeřnické náčiní. Díky včasnému zákroku policistů skončil mladík na policejní služebně pro trestný čin krádeže vloupáním.

Z tohoto místa bychom chtěli poděkovat všem oznamovatelům, kteří touto formou výrazně pomáhají policistům v jejich práci. Zároveň je na místě poděkovat každému jednomu oznamovateli za to, že není lhostejný ke svému okolí.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR