Slovinsko se potýká s hustým sněžením a námrazami, lokálními povodněmi a místními sesuvy půdy. Dodávky elektrické energie v současnosti nemá zhruba 80 tisíc domácností, což je asi desetina Slovinska.

Hasiči Z HZS MSK přijeli do Slovinska v pondělí na kontejnerovém vozidle Mercedes Benz Actros, které přivezlo elektrocentrálu EC 250, určenou pro nouzové zásobování elektřinou. Má dostatečnou zásobu přípojek a kabelů.

Druhým používaným vozidlem je dopravní a velitelský automobil Mercedes Benz Sprinter pro 9 osob, včetně řidiče, s náhonem na 4 kola, který HZS MSK nakoupil z prostředků Statutárního města Ostravy. Ten si ve ztížených povětrnostních podmínkách Slovinska hasiči z Ostravy obzvláště pochvalují.

Hasiči vyjeli z Ostravy v neděli večer, v pondělí ráno dorazili na Národní vzdělávací základnu v obci Ig 4 kilometry od Lublaně. Odkud po rozdělení záchranných týmů do nejvíce postižených teritorií pokračovali společně s německými kolegy a jejich třemi velkými elektrocentrálami jihozápadně do města Postojna.

Předpokládaná doba nasazení českého záchranného týmu je 14 dní. Tato doba se však může operativně měnit podle aktuální situace ve Slovinsku. Po týdnu nasazení se předpokládá střídání členů záchranného týmu.

por. Mgr. Petr Kůdela tiskový mluvčí HZS Moravskoslezské­ho kraje FOTO: HZS MSK