Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Dalík je na svobodě. Půjde za něj sedět někdo z justice?

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
13. dubna 2017
05:00

Lobbista Marek Dalík je po sedmi měsících zase venku. Nejvyšší soud nařídil jeho okamžité propuštění z vězení, kde si odpykával čtyřletý trest za podvod. Soud zatím nezveřejnil odůvodnění verdiktu, takže Dalík, jenž se za mřížemi dost trápil, ještě nemusí slavit definitivně: propuštění může být permanentní, taky ale může znamenat jen vrácení celého případu k nižšímu soudu.

Jedno je ale jisté už teď: případ, který už předtím nepříjemně páchl, teď páchne ještě hůř. Ano, Dalík po boku někdejšího šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka pohádkově zbohatl a jak se to stalo, to zatím ví hlavně jen on sám. Přes jeho agenturu New Deal tak velké peníze nikdy netekly. Navíc ani soud ho neodsoudil za korupci, jejíž pach se za ním táhl stejně jako košilaté vtipy za Topolánkem. Dokonce naopak.

Čtyři roky v chládku bez prosciutta i toskánského vína a s novými kamarády Dalík dostal paradoxně za to, že se korupce vlastně nemohl dopustit. Soud ho totiž nakonec odsoudil za podvod, když podle něj jen předstíral, že může ovlivnit nákup pandurů výměnou za půlmiliardovou korupci. Někteří proto – v lepším případě - mluvili o nepřímé spravedlnosti: podobně jako mnozí jiní před ním šel Dalík prostě nakonec sedět za něco, co nespáchal, protože nejspíš spáchal něco jiného, za to ho ale naše spravedlnost odsoudit neumí.

Jenže nic takového žádná trochu slušná justice nezná. Snad v Číně, Rusku a stále víc i Turecku, tam všude skončíte v díře, aniž byste tušili proč. Jestli ale máme mít k naší policii, justici i zákonům aspoň nějaký respekt, o nějž se každá demokracie opírá, pak nic jako nepřímá spravedlnost neexistuje. Nejvyšší soud by měl do měsíce zveřejnit, jestli je Dalík volný napořád, nebo se jeho případ jen vrací k nižšímu soudu. Naše justice ale selhala tak jako tak.

Dalíka pustil soud na svobodu i místo vazby. Podívejte se na vyjádření jeho advokáta Tomáše Sokola:

Video  Vyjádření Dalíkova právníka Tomáše Sokola k propuštění na svobodu.  - Blesk - Martin Hurda
Video se připravuje ...

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nedávno řekla, že má úspěchy. Fakt? Snad pokud jde o budování svého mediálního obrazu, ten umí. Její prominentní „zločinci“ jako Dalík, David Rath nebo Ivo Rittig ale pořád běhají na svobodě, přestože Bradáčová už několikrát slíbila, že je zakrátko už dostanou. Nedostali.

De iure stále nevinného Ratha zavřeli do vazby na tak dlouho, jako by z ní už nikdy neměl vyjít. Rittiga i Dalíka během vyšetřování několikrát demonstrativně a za doprovodu médií zadrželi a zase rychle pustili. Pokud by soud nakonec bývalého Topolánkova lobbistu nechal jako nevinného na svobodě, měl by za něj jít sedět někdo jiný a nejlíp z justice. Jen pro poučení. Ostatně málokde máte na přemýšlení o své práci a úspěších tolik času jako právě ve vězení.

sores ( 13. dubna 2017 12:39 )

Kámoš Topolán se mu o svobodu postaral, ten šel sedět s tím, že tam dlouho nepobude!!! Soudnictví, justice, policajti nikomu se už nedá věřit!!! Kdo dá prachy vyhraje. Pro ně udělá 9 lidí z 10 udělá vše na světě, ta vidina že budu najednou boháč té nikdo neodolá!! A poctivost-spravedlnost jde stranou.

malejavelkej ( 13. dubna 2017 12:13 )

Jen si z nás dělají srandu.

ones ( 13. dubna 2017 11:46 )

Proboha nic se nezměnilo , zase to všechno smrdí!Lidé zapamatovat si při volbách!

cotonice ( 13. dubna 2017 11:42 )

Soudce , který bere úplatky patří za katr !!! Zajímalo by mne jestli soudci vědí o jakési stavovské cti ??? Pro zasmání , že ?

cotonice ( 13. dubna 2017 11:39 )

Souhlasím , že Dalík je hjzzl zlodějskej, ale on to nedělal jen pro sebe , ale pro ODS !!! Topol o tom nevěděl ? Kradou všichni !Komunisti byli proti nim břídilové!

Zobrazit celou diskusi