Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Školné na vysoké? Vždyť jde o pár korun!

Je školné na vysokých školách opravdu takové překvapení?!
Je školné na vysokých školách opravdu takové překvapení?!  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: Josef Šťastna-editor na Blesk.cz - 
9. června 2010
05:16

KOMENTÁŘ: Zástupci ODS, VV a TOP 09, tedy se vší pravděpodobností budoucí vláda, se shodli, že na vysokých školách se začne platit školné. Mladí lidé se bouří a já nechápu, proč.

Lidé mají takovou vládu, jakou si zaslouží. V případě studentů lze natvrdo říci, že mají takové zástupce, které si zvolili. Tzv. studentské volby, které předcházely těm řádným, napověděly, že mladí preferují zejména TOP 09 a určitě pravici. Skutečné volby to pak potvrdily.

Před volbami proti zadlužení země, po volbách jde o vlastní kapsu

Mladí lidé šli k volbám s jasným cílem: zastavit Paroubka a zadlužování země. A pokud si dobře přečetli volební programy, pak jim muselo být jasné, že stopka zadlužování bude bolet. Přesto mnozí z nich hodili do urny Kalouskův projekt TOP 09, jehož tváří je bodrý kníže Schwarzenberg, který je přece tak sexy. Ale "Topka" svůj program neskrývala, naopak od samého začátku se vědělo, že školné na vysokých školách je jednou z priorit jejich programu.

Budete platit maximálně 10 000 Kč za semestr a nebojte se, nikoho nevysajeme, do státní kasy to dáte zpětně, až dostudujete a budete vydělávat - to je zpráva, která by měla u mladých vyvolat nadšení. Pomůžeme České republice z bryndy a přitom budeme mít možnost v klidu studovat! Jenže mladí se bouří. Na facebooku vznikají skupiny, které proti zavedení školného protestují a do "pusy" si berou pojmy jako "zadlužení mladých" nebo "útok na studenty".

576049:gallery:true:true

Četli jste program?

A tak se těch mladých, kteří volili TOP 09 a nyní remcají, ptám: Vy nečtete volební programy? Vy jste si nevšimli této věty: "Pro zvýšení úrovně vysokoškolského vzdělání současně zavedeme osobní motivaci studenta (školné)"? Vás opravdu uhranul dýmku pokuřující kníže natolik, že jste kolem 28. a 29. května oslepli?

Vy, kteří jste volili levici a nyní brojíte proti školnému, tak si prostě stojíte za svým názorem. Vy, kteří jste volili pravici a nyní jste proti školnému, se zamyslete, zda vám vaše aktivity nepřijdou absurdní.

PS: Je mi 30 a studoval jsem soukromou školu se školným i státní bez školného. Kolik jsem platil? První rok studia 18 tisíc za rok, poslední rok studia 24 000 za rok. Platil jsem vždy před začátkem školního roku a neměl žádnou záruku, za mě jednou třeba nevyrazí. Když se dnes podívám na naleštěný vozový park studentů u vysokoškolských kolejí, když si uvědomím, jaké možnosti nabízí mladým pracovní trh, internet a zahraniční stáže, když si vzpomenu, kolik studentů má nejmodernější mobily za desetitisíce, tak se prostě směju. Sehnat 10 000 za půl roku je prostě legrace. Pro SCHOPNÉHO vysokoškoláka by tedy měla být.

JAK TO VIDÍTE VY? VADÍ VÁM ŠKOLNÉ NA VYSOKÝCH, NEBO SE JEDNÁ O ROZUMNÝ KROK? NAPIŠTE NÁM NÁZOR DO DISKUZE!

harrous ( 30. září 2011 16:49 )

Lidi co studují na soukromých školach protože se nedostali na státní zřejmě nemají na to být na vysoké škole... a tak by si pak neměli stěžovat že musí platit za to, že snadno přijdou k titulu.. a zavidet tem nadanějším že nemusí platit!!!

glennhudson ( 8. května 2011 23:02 )

http://i55.tinypic.com/a0z30m.gif

guido ( 2. července 2010 03:03 )

Mimochodem, Vase deti za sveho tatu nemohou. Za to jste zodpovedna pouze a pouze Vy !!

guido ( 2. července 2010 02:54 )

Nezlobte se, ale asi spatne pocitam. Pred sesti lety jste se rozvedla s gemblerem. Vas syn chodi do 1.tridy, predpokladam tedy, ze je mu cca.6 let. Vim, ze dite je dar, ale proc s nezodpovednym clovekem?! Plne souhlasim se zavedenim skolneho, alespon se snad nase deti nauci zodpovednosti a pochopi, ze vse neco stoji! Socialni citeni je spravna vec, ale ...

karel128 ( 20. června 2010 07:56 )

aby se za vysokou školu platilo. Hlavně cizinci,jako Slováci a jiní by měli platit hned při zápisu, jen zabírají místa našim studentům,a my ještě máme dotovat studia cizincům..?!? Někteří tam také,/když je to zdarma/,studují i 6,7,8 let. V zahraničí na západ od nás se platí všude. Také dnešní mladí by chtěli všichni studovat,a makat se jim nechce..!Tady udělali minulé zlodějské vlády velikou chybu,že rušili učňovské školství, raději nechají omladinu dělat bordel na ulici. Kdo tady bude pracovat, až střední třída vymře..?-o řemeslu ani nemluvím. Myslíte, že nás uživí,a budou vydělávat na důchodce ti stánkaři a nevyučení neumětelové/gastarbaitři/ z východu..??? Ti sem jen natahají nemoci a kriminalitu..!!!

Zobrazit celou diskusi